Glucose tijdens het SIBO-dieet?

Deze week bijvoorbeeld kregen we een hele goede vraag die wij graag met je willen delen!

“Binnenkort krijg ik een ademtest in het ziekenhuis. Dan moet ik glucose drinken en daar krijg ik heel erg last van. Waarom mag dit dan wel gebruikt worden in het SIBO-dieet?”

Wij vroegen onze gespecialiseerd diëtist Renée Koger om uitleg: “Glucose staat inderdaad in de groene lijst. Het is een korte keten koolhydraat oftwel een enkelvoudig suiker en wordt heel snel opgenomen in het eerste deel van de dunne darm. Daardoor is het geen voeding voor de darmbacteriën die bij bacteriële overgroei (SIBO) meestal in het laatste deel van de dunne darm zitten.”

Ze legt uit dat glucose bij de meeste mensen dus ook geen klachten veroorzaakt! ”Het kan natuurlijk voorkomen dat de bacteriën ook hoger in de dunne darm zitten en gaan juichen als er pure glucose binnenkomt! Dit zou theoretisch dus een mogelijke verklaring zijn voor klachten” vult zij aan. Weinig voedingsmiddelen bevatten pure glucose en daarom is het lastig zonder goede medische test te bepalen of glucose een boosdoener is.

Welk voedingsmiddel geeft jou klachten?

Renée legt ook uit: “Te verwachten is dat jouw klachten door een ander koolhydraat, dat ook aanwezig is in je voeding, worden veroorzaakt; heel vaak is dat fructose. Tafelsuiker bestaat uit glucose en fructose, het is een disacharide. Bij een grote groep mensen wordt fructose niet goed opgenomen in darm omdat het transporteiwit niet goed werkt. Dit gebeurt helemaal als de darm ontregeld is door bijvoorbeeld bacteriële overgroei; SIBO dus! Zo wordt de fructose snel voeding voor de bacteriën en daardoor kun je darmklachten krijgen zoals een opgeblazen gevoel, krampen en zelf diarree. “

Wij zijn heel benieuwd naar je ervaringen & resultaten van ademtesten. Want er is in Nederland nog maar weinig ervaring mee op het gebied van SIBO. Zou jij jouw ervaring met ons willen delen?

Wellicht kun jij ons vertellen welke teststof bij jou werd gebruikt en welke gassen gemeten werden? Heb je een glucose, lactulose, fructose of andere ademtest gedaan? Laat een reactie achter!