Welke tekorten kan ik krijgen wanneer ik een glutenvrij dieet volg?

Wanneer je om welke redenen dan ook een gluten vrij dieet moet volgen, zijn er veel producten die geschrapt moeten worden uit het dagelijkse voedingspatroon. Je geliefde tarweboterham of bord tarwe spaghetti zijn nu ineens verboden terrein. Behalve dat het heel vervelend is dat je bepaalde producten waar je zo van houdt niet meer mag eten, kan het ook tekorten aan bepaalde voedingsstoffen gaan opleveren.

Gluten is een graaneiwit dus het komt voornamelijk voor in graanproducten. Graanproducten bevatten veel voedingsvezels, dus is er een grote kans dat je te weinig vezels binnen krijgt wanneer je alle graanproducten laat staan. Glutenvrij brood bevat wel voedingsvezels. Wanneer je dit en producten als peulvruchten, groenten en fruit voldoende laat terug komen zullen hier geen tekorten voor ontstaan.

Tekorten die verder gezien worden bij een glutenvrij dieet zijn tekorten aan jodium, ijzer, vitamine B1 en vitamine B11.

Jodium is belangrijk voor de productie van schildklierhormonen, welke op hun beurt weer nodig zijn voor goeie groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Bij een jodiumtekort bestaat de kans de schildklier trager gaat werken. Zeevis, zuivel en eieren zijn naast brood ook belangrijke bronnen van jodium. Laat deze producten dan ook terug komen in je dieet.

IJzer is belangrijk voor het vormen van hemoglobine. Dit is een eiwit wat nodig is voor het zuurstoftransport door het bloed. Een ijzertekort is te herkennen aan vermoeidheid en een bleke huid. Bij ernstig ijzertekort ontstaat er bloedarmoede. Vlees en groenten bevatten ook veel ijzer, zorg er dus voor dat je dit voldoende consumeert.

Vitamine B1 speelt een grote rol in de energievoorziening van het lichaam. Wanneer het lichaam hier tekort van heeft, kunnen er verschillende psychische afwijkingen ontstaan. Geheugenverlies, concentratieproblemen en depressie kunnen optreden. Ook is er een kans op spierverlamming of hartklachten. Vitamine B1 is naast graanproducten, ook te vinden in aardappelen, vlees en zuivel.

Vitamine B11 is nodig voor de groei en de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Een ernstig tekort aan vitamine B11 kan bloedarmoede, darmstoornissen en vermoeidheid veroorzaken. Om te voorkomen dat je hier een tekort van ontwikkelt, is het van belang groene groenten, vlees en zuivel rijkelijk te laten terug komen in je dagelijkse voeding.

http://www.wur.nl/nl/show/Gezonde-voeding-bij-coeliakie.htm

http://www.voedingscentrum.nl/nl.aspx

https://www.glutenvrij.nl/media/documenten/ncvfolder-dieetinformatie-2014.pdf