Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 41% van nature glutenvrije granen toch gluten bevat, varieërend van 8,5 tot 2925 ppm gluten.
Uit deze steekproef van 22 granen, zaden en bloem bleken zeven monsters meer dan 20 ppm gluten te bevatten. De uitschieter met bijna 3000 ppm gluten was sojabloem. Twee millet bloemsoorten bevatte 305-327 ppm en sorghum bloem 234 ppm. Dit overschrijdt de norm van 20 ppm voor glutenvrije producten.
Op vier van deze zeven producten was geen allergenenwaarschuwing geplaatst.
Kruisbesmetting bij deze producten is een bron een zorg, omdat van nature vrije granen zoals millet, boekweit, soja, quinoa, sorghum, lijnzaad, rijst en amaranth juist gebruikt worden door mensen met coeliakie (glutenintolerantie).
Geschreven door Bron: Allergenen Consultancy
Lees meer:
- Tarwe, tarwezetmeel, zetmeel, of gemodificeerd zetmeel. Tarwe, tarwezetmeel, zetmeel, of gemodificeerd zetmeel. Het zijn allemaal benamingen...
- 5 tips voor glutenvrije trips & etentjes! Heb jij coeliakie en wil je gewoon lekker ontspannen weg...
- Consenza glutenvrije producten Iedereen kent de glutenvrije merken Dr. Schär, 3Pauly en Orgran...
- Glutenvrije hamburger, Cheeseburger en Quarter Pounder Begin juni heeft McDonald’s 3 variaties van hun burgers opgenomen...
- Ontmoet Lisanne Bosch, glutenvrijedietist Lisanne Bosch is de glutenvrije diëtist en eet zelf al jaren glutenvrij...