Groeiend aantal Nederlanders via vaccin van allergie af

Het aantal Nederlanders dat zich middels immunotherapie of allergievaccinatie laat behandelen tegen allergieklachten, is de afgelopen jaren fors toegenomen. Producent HAL Allergy van anti-allergievaccins ziet het aantal patiënten dat bij specialisten een dergelijke behandeling volgt jaarlijks met 15 tot 20 procent toenemen en haar eigen omzet dientengevolge stijgen. Deze trend is ook zichtbaar in de rest van Europa.
Om de Europese groei van het bedrijf te kunnen opvangen en om op het gebied van wetenschappelijk onderzoek nog nauwer te kunnen samenwerken met universiteiten, ziekenhuizen en biotechnologiebedrijven is HAL Allergy onlangs verhuisd van Haarlem naar het Bio Science Park in Leiden. Op 15 mei zal de nieuwe vestiging van HAL Allergy in Leiden feestelijk worden geopend door de Burgemeester van Leiden. De officiële opening van de nieuwbouw valt samen met het vijftigjarig bestaan van het bedrijf. Ter gelegenheid hiervan zal ook een wetenschappelijk seminar plaatsvinden in Corpus.
Een van de sprekers, dr. Frits Spieksma, vertelt daar over een andere mijlpaal, de ontdekking van de huisstofmijt vijftig jaar geleden in Nederland. Spieksma was lid van het team van professor Voorhorst, dat in 1959 ontdekte waarom huisstof voor allergische reacties zorgde. Er bleken beestjes in te zitten die hiervoor verantwoordelijk waren: de huisstofmijt.

Het aantal mensen met allergie neemt wereldwijd toe. Zo heeft al meer dan een miljoen Nederlanders last van hooikoorts. Wereldwijd hebben 1,3 miljard mensen last van allergische symptomen, vooral in Westerse landen. ,,Niet voor niets noemt de Wereld Gezondheids Organisatie allergie de epidemie van de 21ste eeuw”, zegt Paul van Rijn van HAL Allergy.
Een veelgehoorde theorie is dat allergie ontstaat omdat het immuunsysteem van de westerse mens door betere hygiëne te weinig geprikkeld wordt. Volgens Van Rijn houden de meeste grote farmaceutische bedrijven zich bezig met medicijnen die de symptomen van allergie onderdrukken, zoals antihistamine tegen jeuk, niezen of benauwdheid. HAL Allergy pakt de oorzaak aan, waardoor het immuunsysteem gecorrigeerd wordt en allergische klachten geheel verholpen kunnen worden.

HAL staat voor `Haarlems Allergenen Laboratorium`. Het werd in 1959 opgericht door de nu 92-jarige heer Kuijper. Inmiddels werken er bijna 300 mensen, heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een van de grotere producenten en leveranciers van anti-allergievaccins in Europa en werkt het samen met specialisten in vijftien landen. Van Rijn: ,,Niet alleen werd onze behuizing in Haarlem te klein, op het Bio Science Park zit je waar je als bedrijf wilt zitten. Vanwege de samenwerking op gebied van research en het testen van vaccins, maar ook vanwege opleidingen en stages en de concentratie van alle biotechnologie op het park.”

Geschreven door EZPress