Hemelse zoute caramelsaus

Heb je dat wel eens? Dat je een recept test en dat je zeker weet dat je niet meer zonder kunt? Dat zal je vast met deze saus ook hebben. Het is een enorme calorieën-, suiker- en roombom, dus je bent gewaarschuwd! Maar goed, het bevat haast geen allergenen 🙂

Dit recept kan je maken zonder gluten, lactose, melk, kippenei, lupine, mosterd, noten, pinda, schaaldieren, selderij, sesam, soja, sulfiet, tarwe, vis en weekdieren, bovendien is het ook geschikt voor het FODMAP arm dieet.

Dit heb je nodig:

  • 200 g suiker
  • 90 g boter (Wajang gebruikte ik, maar vloei­bare boter kan ook zoals AH ba­sis)
  • 120 ml room (ik gebruikte AH So­ja keu­ken, maar wil je geen soja? Gebruik dan bv die van Oatly, daar kunnen wel gluten inzitten)
  • 1 tl zout

Zo maak je het klaar:

Doe de suiker in een steelpan en zet op middelhoog vuur. Gebruik een spatel om regelmatig te roeren. Let op dat je de suiker niet laat aanbranden! Wanneer de suiker vloeibaar is, voeg je de boter toe. Let op, het suikermengsel is superheet dus kan gaan spetteren! Blijf roeren tot de boter is opgelost en voeg dan de room toe. Doe ook dat erg voorzichtig, het kan gaan spetteren. Laat het 1 minuut doorkoken en blijf roeren. Haal de caramel dan van het vuur en roer het zout erdoor. Laat afkoelen en schenk het over in een schone glazen fles of pot. Je kunt het ongeveer twee weken goed afgesloten bewaren in de koelkast. Voor gebruik is het handig het even kort op te warmen zodat het beter ‘loopt’. Lekker over pannekoeken, koekjes en toetjes.