Het gezonde fruithapje wel zo slim?

Merk je dat je kindje steeds vaker klaagt over buikpijn? Thuiskomen en op de bank willen hangen of na het eten niet happy overkomen? Kan het fructose overgevoeligheid zijn?

Als je kindje steeds buikpijn heeft na het eten van bijvoorbeeld fruit(moes) of het drinken van vruchtensap, dan kan het zo zijn dat je kind fructose intolerantie heeft. Bovendien zit er in kinderproducten vaak extra suiker toegevoegd en veel producten zijn rijk aan fruitsuiker. Dit kan de klachten extra aanzetten of juist in stand houden. Klachten horend bij fructose intolerantie kunnen vrij vlot na het eten maar zeker ook later optreden.

Fructose intolerantie is een intolerantie/overgevoeligheid voor fructose. Bij een voedselintolerantie kunnen bepaalde voedingsmiddelen in kleine hoeveelheden of helemaal niet verdragen worden. Bij fructose intolerantie treden er klachten op na het eten van producten met fructose, en dan in het bijzonder vrije fructose.

Fructose overgevoeligheid alleen bij kinderen?

Fructose intolerantie kan op alle leeftijden voorkomen, dus ook bij kinderen. Kinderen kunnen over het algemeen minder goed tegen suikers dan volwassenen terwijl zij juist de doelgroep zijn voor een fruithapje, extra fruit op de crèche of BSO en de zoete sapjes, speciaal voor kids.

TIPS bij fructose intolerantie

  • Voor kinderen geldt natuurlijk ook dat tijdens het fructose beperkt dieet de voeding volwaardig moet blijven! Houd rekening met de Schijf van Vijf, maar let op de porties voor fructose. Geef maar een halve portie fruit per keer aan je kind.
  • Kinderen hebben net als volwassenen géén toegevoegde suikers nodig (zoals in koekjes en snoep). Dit betekent niet dat je nooit iets mag geven, natuurlijk is er ruimte voor een tussendoortje of iets lekkers. Maak hier goede afspraken over; hoe vaak en hoeveel nemen we dan?
  • Neem zoveel mogelijk eigen producten mee naar de speeltijd, naar school en de BSO. Je zult net zien dat er alleen nog maar appels op de fruitschaal liggen…
  • Licht ouders van vriendjes en vriendinnetjes of familieleden in wanneer je kindje daar gaan spelen of logeren. Geef ze bijvoorbeeld een lijstje mee wat jouw kindje allemaal wel mag eten tussendoor; lekker makkelijk!

Wil je meer weten over fructose overgevoeligheid? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en we vertellen je er graag meer over!

{a1344ar28505}