Hoe kom ik van mijn zoetbehoefte af

Nu eens niet alleen maar over allergie; maar iets waar veel van ons mee worstelen.

Je kent het wel. Net geluncht, of uur geleden de laatste hap van je avondmaaltijd doorgeslikt en je hebt al weer honger. Honger? Of is het trek? Zin in zoet, ja zoet! Maar waar komt deze intense zoetbehoefte nu vandaan? En voor veel mensen misschien nog wel een belangrijkere vraag, hoe kom ik hier van af?

Een enorme behoefte aan zoet kan verschillende oorzaken hebben.

Je kiest de verkeerde producten of eet te weinig gedurende de dag.

Als er veel ‘snelle’ koolhydraten (witbrood, aardappelen, frisdrank) voor komen in je dagmenu, is er na elke maaltijd een enorme stijging van je bloedsuikerspiegel. De koolhydraten worden snel afgebroken en de glucose wordt snel opgenomen in het bloed, met als gevolg dat de bloedsuikerspiegel ook weer snel daalt. Deze ‘suikerdip’ laat je lichaam weer vragen om extra suikers, terwijl je eigenlijk behoefte hebt aan goede energie.

Wanneer je te weinig eet gedurende de dag heeft dit ook invloed op de bloedsuikerspiegel en dus de zoetbehoefte. Als je te weinig eet is je bloedsuikerspiegel altijd laag. Zodra dan de avondmaaltijd geconsumeerd is, zit je maag wel vol, maar hebben de cellen nog geen energie gekregen. Het kost je lichaam namelijk meer tijd om een avondmaaltijd te verwerken. Na het eten is de bloedsuikerspiegel dus nog steeds laag en zal je lichaam behoefte hebben aan snelle energie in de vorm van suikers.

Hoe los ik dit op?

Houd je bloedsuikerspiegel in balans. Wanneer je regelmatig iets voedzaams (noten, ei, volkorenproducten) eet met ‘langzame’ koolhydraten wordt de energie geleidelijk afgegeven aan het lichaam en zal je minder behoefte hebben aan suiker.

Het is een gewoonte geworden.

Als je altijd iets zoets eet wanneer je op de bank tv zit te kijken, dan ga je hieraan wennen. Het wordt een gewoonte, hetzelfde als dat je je tanden poetst voor het slapen gaan. Je lichaam rekent er op dat je dit doet.

Hoe kom ik hier van af?

Gewoontes kun je doorbreken! Ga iets anders doen op het moment dat je normaal gesproken de keukenkastjes in zal duiken op zoek naar zoet. Drink thee, loop een blokje om, etc. Wanneer je een paar niet toe zal geven aan de gewoonte, is deze doorbroken en zal je lichaam er niet meer om vragen. Dit vraagt wel om doorzettingsvermogen, maar deze vraag van je lichaam zal echt stoppen wanneer je volhoudt! Je kunt echt geen honger hebben, want je hebt net gegeten. Dus tem je zoetbehoefte!