Je zult maar een lekker recept vinden en er staan eieren in beschreven… En je hebt een eiallergie! Wat nu? Ei zit er vaak niet voor niets in recepten verwerkt.
In recepten worden eieren gebruikt als ‘plakmiddel’, rijsmiddel of om kleur te geven aan je baksel. We hebben bij allergiekookboek een recept voor cake zonder ei, maar gezien het aantal reacties blijft het best moeilijk om een mooie cake te maken zonder eieren. De baktijd en temperatuur zorgen voor de meeste problemen, het is vaak een kwestie van gewoon proberen!
In Zonder Meer Magazine nummer 4 stonden een aantal tips waar je een ei nog meer mee kan vervangen, afhankelijk van waar je het voor gebruikt. Één ei kun je als volgt vervangen:
Wanneer ei gebruikt wordt als bindmiddel in een koud gerecht:
– 10 gram maizena of custard poeder en 2 eetlepels water
– 3 gram gelatine opgelost in 2 eetlepels water
Wanneer ei gebruikt wordt als rijsmiddel:
– 1 theelepel bakpoeder met 2 eetlepels vloeistof
– 1 theelepel gist opgelost in 2 eetlepels warm water
Wanneer ei als kleurstof gebruikt wordt:
– 1 eetlepel abrikozenjam
– 1 eetlepel custard poeder met 2 eetlepels water
– een beetje saffraan
– kerriepoeder of paprikapoeder
Wanneer ei als emulgator wordt beruikt:
– sojameel
– ei vervanger
Maar ga nu niet op vrijdagavond een taart bakken die je zaterdag bij een verjaardag wilt geven! De meeste mensen hebben een paar pogingen nodig om de juiste vervanging te vinden. Dus leg geen druk op en probeer het ruim van te voren! Je kunt, zeker als je een taart bakt, het ook altijd in de vriezer doen mocht het bij jou wel in één keer gelukt zijn 🙂
Boeken en recepten zonder kippen ei
Op de website AllergieKookboek.nl kunt u veel recepten vinden zonder kippenei.
Ook worden er twee boeken aangeboden, Melk, ei en soja dieetbasisboek voor kinderen en het Zuivel en eivrij dieet basisboek.
Bestel ze nu en je kunt direct gaan lezen!
Lees meer:
- Basis cake/muffin recept Dit heb je nodig: 315 gram bloem 1,5 zakje bakpoeder...
- Ei-vervangers Een cake bakken zonder ei, maar hoe? Er zijn veel...
- Boeken zowel als ebook als paperback! Ben je nog op zoek naar een boek over je...
- Koken met Italiano drop Onder leiding van chefs Joost Bouthoorn en Sander Looren de Jong...
- Boek ‘lekker zonder allergenen’ van Yves Thomaes Laatst hebben wij het boek van Yves Thomaes ‘lekker zonder...