Hooikoorts wordt social!

Het hooikoorts seizoen is in volle gang, de graspollen zorgen voor veel ongemak. AllergiePlatform.nl startte vorig jaar met @Pollentweet op Twitter, een dagelijkse service waarbij de voorspelling voor de volgende dag wordt getweet. Nieuw is nu ook de Facebook.com/hooikoorts pagina, waarbij je niet alleen de verwachtingen kunt lezen, maar ook vragen kunt stellen en je tips kan delen met andere patiënten.

Hooikoorts is een reactie van het afweersysteem op het op zichzelf onschuldige stuifmeel. In Nederland zijn vooral pollen van de berk, els, grassen en ambrosia boosdoeners. Het LUMC in Leiden telt dagelijks het aantal pollen in de lucht waarna er – door ingewikkelde computerberekeningen – de hooikoortsverwachtingen worden berekend. Deze verwachtingen worden verspreid via de social media accounts van AllergiePlatform.nl.

“Met de Facebook en Twitter accounts  proberen we patiënten te informeren, zodat ze niet vergeten hun voorzorgsmaatregelen te nemen”, aldus Marloes Collins, directeur van het AllergiePlatform.nl.

Social Media wordt steeds vaker ingezet in de zorg, het is laagdrempelig en heel eenvoudig in gebruik. “Vaak zijn de klachten niet erg genoeg om een afspraak te maken bij de huisarts, in de ogen van de hooikoortspatiënt. Toch is dat niet altijd verstandig, wij proberen daar een schakel in te zijn.“ aldus Collins.