IJstaart met zelfgemaakte korstbodem

frambozenDit heb je nodig:

Voor het korstdeeg:
200 gram bloem*
¼ theelepel zout
100 gram toegestane margarine
een paar eetlepels koud water

Voor de inhoud:
1 bak ijs*
500 gram rood fruit (aardbeien, bosbessen, frambozen, bramen, rode bessen)

taartvorm 22-24 cm, blinde vulling voor je taartbodem

Zo maak je het klaar:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zeef de bloem met het zout boven een kom. Snijd de koude margarine door de bloem in heel kleine stukjes. Voeg lepel voor lepel het ijskoude water toe en druk de massa daarbij knedend met een hand samen tot een deegbal. Zorg dat het deeg zou koud mogelijk blijft.
Verpak de deegbal in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Dat mag ook gerust een dag daar blijven staan!
Was ondertussen het fruit en laat het goed uitlekken. Vet een platte taartvorm (22 – 24 cm) in met boter. Rol het deeg uit op het aanrechtblad, zodat het iets groter is dan de vorm. Ik doe dat meestal op bakpapier, dan blijft het minder kleven. Bekleed de vorm met het deeg, zorg dat het goed aansluit. Prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem. Beleg de bodem met bakpapier en leg daarop je blinde vulling. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld gedroogde erwten nemen.

Bak de taart gedurende 10 minuten in de oven, verwijder de blinde vulling en het bakpapier en bak nog eens 5 – 10 minuten totdat het deeg goudbruin is. Laat afkoelen op een rooster. Vul de taart met bollen ijs en leg daarop en tussen het gemengde rode fruit.

Dit recept is vrij  (of kan vrij gemaakt worden) van: Gluten, tarwe, kippenei, lactose, koemelk

Tips:

*Geen gluten? Neem dan een glutenvrije bloem zoals Dr. Schär Mix C
*Geen koemelk / lactose? Neem dan in plaats van het roomijs ‘citroen sorbet ijs’ of ‘mango sorbet ijs’ of Albert Heijn. Gebruik toegestane boter.