In openbare ruimtes moet standaard een Epipen aanwezig zijn

Gisteren werd ons gevraagd of wij het een goed idee zouden vinden als overal in Nederland adrenaline auto injectoren beschikbaar zouden zijn; net zoals de defribilatoren. Tuurlijk lijkt ons dat geweldig, maar helaas kan het niet zomaar…

De injectoren zijn medicijnen die op naam worden vertrekt door de apotheek. Je kunt dus niet als gemeentehuis of sportclub een setje pennen ‘bestellen’. Wat wel kan, is dat iemand die hem voorgeschreven heeft gekregen van de arts, de pen bijvoorbeeld achter de bar legt bij de sportclub. Maar gewoon in je tas meenemen en je teamgenoten of club inlichten is natuurlijk ook prima. Als je hem maar meeneemt en niet denkt dat het wel mee zal vallen… want dat horen we helaas nog veel te vaak!

Bij twijfel… DOEN

Wanneer je denkt dat je een ernstige allergische reactie krijgt, twijfel geen moment en gebruik de auto-injector. Hoe het moet staat exact op de pen. Daarna is het zaak dat je 112 belt met de melding dat je een anafylactische shock hebt. Lees hier het artikel op de site van RTL.

RTL4 EditieNL over Anafylaxie

Wil je het item even terug kijken? Dat kan hier op de site van RTL EditieNL.