Kan ik met mijn allergie ook buiten sporten?

Ik ben echt gek op buiten sporten; een stukje rennen maar vooral ook een lekkere bootcamp les! Maar hoe kun je hier nu het beste mee omgaan wanneer je hooikoorts of bijvoorbeeld een insecten allergie hebt?
Dit kan je best voor een uitdaging zetten, maar zoals je van ons gewend bent gaan wij jou hier mee helpen; veel is mogelijk. Lees hieronder onze tips over wat jij kunt doen om heerlijk buiten te genieten!

Waar let ik op als ik allergisch ben voor insectenbeten?

  • Allereerst kun je even nagaan waar bijen of wespen zich vooral thuis voelen. Kun je deze plekken wellicht vermijden? Natuurlijk is het niet mogelijk nooit een insect ‘tegen het lijf te lopen’ maar om nu een bloemenveld of een wandelpad langs de lokale vuilnisbelt op te zoeken is het andere uiterste.
  • Wanneer je gaat rennen is het wijs goede schoenen te dragen en je huid te bedekken. Je hebt speciaal ademende kleding die ook nog eens transpiratie goed verwerken waardoor je niet oververhit raakt. Bedekt maar dus toch ‘cool”. Wanneer je felle kleuren draagt kun je jezelf aantrekkelijker maken omdat je op een zomerse bloem lijkt; donkerdere kleuren dragen is wellicht wat handiger.
  • Wanneer je toch wordt begroet door een bij of wesp; GEEN PANIEK! Als je rustig wegloopt of ze zachtjes wegwuift is de kans dat ze bang/boos worden en prikken een stuk kleiner dan wanneer je in een soort Kung-Fu ninja verandert. Sorry, maar daar zou ik ook van schrikken 😉 Oh en wil je gillen? dat zou ik niet doen! Houd je mond maar beter dicht.
  • Lekker doorgaan met wat extra energie van een energiedrankje? Liever niet als je onze vliegende vriendjes op afstand wilt houden. Neem beter gewoon water mee zonder zoetigheid. Hetzelfde geldt natuurlijk voor energierepen. Thuis kun je beide veilig eten om weer op krachten te komen.

Inhalatieallerig kan getriggerd worden door pollen, schimmels of luchtvervuiling. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen en blootstelling hieraan te voorkomen kun je de kans op een nare allergische reactie minimaliseren.

Hoe doe ik dat dan met mijn hooikoorts?

  • Natuurlijk is het belangrijk altijd je medicatie te nemen. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld een anti-histaminicum om erge kortademigheid of benauwdheid te voorkomen. Gebruik je een inhalator? Neem deze dan altijd mee!
  • Kijk voor je gaat even wat het weer doet. Gaat het regenen; ideaal! Liever loop je tijdens of vlak na een lekker buitje. De pollen zijn dan veel meer neergeslagen en dat maakt het voor jou lekkerder ademhalen. Een spatje regen is tevens heerlijk verfrissend!
  • Een grote zonnebril (over-zonnebril) of speciale omlijstende zonnebrillen kunnen je ogen beschermen tegen stofjes in de lucht zoals pollen. Wanneer je rent kan dit een enorm verschil maken.
  • Woon je vlak bij zee? Op het strand of aan de kust worden over het algemeen veel minder pollen in de lucht gemeten dan meer land inwaarts. Zoek onze mooie kust dus zoveel mogelijk op!
  • Maak gebruik van een handige pollen-app op je telefoon. Hier kun je direct zien of het handig is vandaag buiten te gaan sporten. Is het een dag dat er veel pollen geconstateerd zijn; wellicht kun je dan beter even een dagje overslaan.
  • Ben je weer thuis van je work-out? Klop je kleding dan uit en doe deze in de was. Zelf kun je door een lekkere douche (was je haar ook mee) alle pollen van je af spoelen; dit voorkomt dat deze in huis of zelfs in je bed belanden.

Super! Ik ga lekker eropuit!

Fijn te horen! Hopelijk geniet van je van het buiten zijn. Wij snappen ook wel dat het vermijden van allergenen lastig is maar hopelijk heb je veel aan deze praktische tips! Let natuurlijk altijd op jouw persoonlijke grenzen. Heb je bijvoorbeeld ernstige klachten zoals benauwdheid; wellicht is het dan fijner samen met iemand te sporten dan alleen.

Voel je je ondanks alles toch niet helemaal op je gemak? Binnen sporten kan ook heerlijk zijn; lang leve de loopband 😉

Heb je vragen over medicatie of jouw heftige reactie dan adviseren wij jouw arts of specialist te raadplegen om zoveel mogelijk (bewegings)vrijheid te krijgen 😀