Kennis is macht of liever niet?

Heb je er wellicht wel eens over nagedacht hoe jij met jouw overgevoeligheidsklachten omgaat? Zelf ben ik een persoon die, als mij iets aangaat, alles interessant vindt en wel meer wil weten. Waarom heb ik dat eigenlijk? Hoe lang speelt dit al? Wat triggert mijn klachten? Welk orgaan is betrokken? Kom ik er weer vanaf? En voor mij altijd een belangrijke: wat kan ik er zelf aan doen om dit te voorkomen of genezen?

Uit mijn ervaringen als diëtist weet ik dat niet iedereen er zo in staat. Soms is een antwoord met oplossing voor iemand voldoende. Er is een probleem en natuurlijk is het belangrijkste dit zo goed en snel mogelijk op te lossen, zeker als er pijn bij komt kijken. Dus niet de zoektocht door het doolhof, maar de juiste route bewandelen naar het doel is soms wenselijk.

Ik heb jeuk, hoe kom ik hier vanaf?! Ik heb pijn, wat kan ik gebruiken?!

Eigenlijk is allebei helemaal prima! Want waarom zou het een beter zijn dan het ander. Je hebt ten slotte allemaal een probleem en een doel: dit probleem op te lossen. Of je er dieper in wilt duiken heeft tevens te maken met interesse of een kennisgebied wat jou wel of niet ligt.

Wetenschappelijk onderzoek laat echter wel zien dat wanneer wij meer weten over de oorsprong, er al minder klachten worden ervaren. Grappig hoe dat werkt; hoe meer je weet en begrijpt van de klachten die je hebt, hoe minder pijn je hebt.

Misschien is het wel heel logisch als ik je dit voorbeeld geef. Stel je eens voor, je wordt opeens wakker met enorme pijn in je benen. Je zou ‘ik weet niet wat’ kunnen denken. Terwijl wanneer dit gebeurt na een fikse work-out je weet dat het gewoon spierpijn is. Je weet dan: het kan geen kwaad, een idee dat geruststelt. Je legt het naast je neer en weet dat dit over 2 dagen weer wegtrekt. De pijn is niet weg, maar dragelijker.

Vind jij het belangrijk alles te weten of wil je liever alleen de oplossing? Wellicht een leuke vraag om over na te denken. En nu je weet dat jouw klachten minder zouden kunnen worden; verandert jouw mening hierover dan? Niks moet, alles mag; ik geef het alleen even mee 😉

Vind jij niet het antwoord op je vraag op onze site of op onze facebookpagina? Mail ons gerust en wij denken graag met je mee!