Kinderen en allergie: 5 tips voor de vakantie-uitjes

De zomervakantie is gestart en dat betekent leuke uitjes voor de kids; zomerkampen, speeltuintrips en dagjes weg met de opvang. Wellicht is dit voor jouw gevoel helemaal niet zo relaxt als het zou moeten zijn; want jouw kindje heeft een allergie of intolerantie. Hoe kun je hier dan het beste mee omgaan? Ik geef je hieronder enkele tips om ook jouw vakantie zo ontspannen mogelijk te laten verlopen.

Hoe ouder je kindje is, hoe makkelijker je ook daarmee afspraken kunt maken. Maar natuurlijk kun je bij een ernstige allergie niet het risico nemen je kind verantwoordelijk te houden. Houd er ook rekening mee dat thuis de rust en regelmaat wellicht een verantwoordelijkere kant van je kind laat zien dan dat gezellige schoolkamp vol drukte, activiteiten en lekkers. Een uitdaging voor iedereen, zeker voor kleinere kinderen.

Gaat het om een begeleide activiteit? Informeer dan goed de leiding of begeleiders. Niet vlak voordat iedereen de bus instapt maar bij voorkeur op een rustig moment ruim van te voren. Wellicht weet de BSO/vakantieopvang begeleiding al veel maar benoem het toch nog even wanneer je hoort van een uitje met de groep. Buiten de deur is anders dan binnen de veilige BSO/opvang-omgeving.

5 tips

  1. Je kunt richtlijnen of pointers op papier meegeven; kort en bondig maar wel duidelijk voor iedereen.
  2. Geef wat eigen producten mee: een eigen lunchpakketje of snack voor tussendoor. Indien nodig is er dan altijd iets te eten.
  3. Is er sprake van een auto-injector pen of andere medicatie zorg dan dat één iemand verantwoordelijk is en licht deze persoon (nogmaals) goed in. Geef gerust een extra auto-injector mee.
  4. Geef je kind (hoe kleiner hoe handiger) een shirt of button met daarop vermeld dat hij allergisch is. Wanneer het zichtbaar is maakt dit het minder waarschijnlijk dat hij iets aangeboden krijgt door ‘vreemden’.
  5. Praat ook goed met je kindje. Hoe leuk het uitje ook is, de regels betreft eten aannemen blijven hetzelfde.

Probeer na goede inlichting van de begeleiding, je kind en alle voorbereidingen het ook los te laten: niemand wil dat jouw kindje iets overkomt! Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan maar naarmate kinderen ouder worden zullen ze steeds meer zelfstandig ondernemen en eigen keuzes maken.

Heb jij pas te horen gekregen dat jouw baby-tje een koemelk- , ei- en/of soja-allergie heeft? Wij hebben een basisboek speciaal gericht op kinderen. Ook verkrijgbaar als e-book!