Kippenbouillon

kippenbouillon-300x198Dit heb je nodig:

1 kg kip, ik had 3 karbonades en 2 kipfilets
1 prei, alleen groene deel in ringen
1 stronk broccoli, in roosjes
1 winterwortel, in plakjes
1/2 bosje koriander
1/2 bosje peterselie
5 peperkorrel, geplet
3 liter water

Zo maak je het klaar:

Leg de kip in de pan en voeg de overige ingrediënten toe. Giet er 3 liter koud water op en breng aan de kook. Wanneer het water heeft gekookt zet je de pan op een vlamverdeler op het kleinste pitje. Deksel een klein stukje open op de pan zetten en de bouillon zachtjes twee uur laten trekken.

Na twee uur kip uit de pan halen en laten afkoelen. De bouillon zeven en het overtollige vet eraf scheppen. De bouillon af laten koelen.
De kip kan je van bouten afhalen, in kleine stukjes snijden en weer aan de bouillon toevoegen.
Breng de bouillon op smaak met zout en peter.

Tip:

Bij het laag-FODMAP dieet mag je geen ui en knoflook gebruiken, om de bouillon geschikt te maken voor dit dieet hebben we het weggelaten uit dit recept. Deze bouillon kan je bij het FODMAP dieet heel goed gebruiken als smaakmaker, vries daarvoor de bouillon in in ijsklont-zakjes of ijsklont-bakjes en ontdooi één of twee blokjes voor sausjes of voor bij je groenten.

Dit recept is vrij van: Gluten, tarwe, kippenei, koemelk, lactose, noten, pinda, soja en is laag in FODMAPs