Koeienstront voorkomt allergie?

Duitse vorsers hebben op boerderijen twee kiemen geïdentificeerd die het ontstaan van allergiëen zoals hooikoorts kunnen voorkomen. Die vonden ze in koeienstront en rauwe melk. Bij muizen is een inenting al succesvol gebleken, nu volgt nog verder onderzoek in de hoop binnen enkele jaren een vaccin voor mensen te hebben.

Koeienstront

Bij de zogenaamde ‘koeienstalstudie’ werden kinderen in Beieren, Baden-Württemberg, Tirol en Zwitserland geobserveerd die opgroeien op de boerderij.

Bij onderzoek van de stront in de koeienstal en de rauwe melk, waarmee de kinderen van meet af aan in contact kwamen, werden steeds opnieuw twee bacteriën gevonden die heel efficiënt bleken voor hun afweersysteem: de melkzuurkiem ‘lactococcus lactis’ en de ‘acinetobacter lwoffi’ die in koeienstalstront zit.

Allergieën

Kinderen uit de vergelijkingsgroep groeiden op het platteland op, maar niet op een boerderij. Zij bleken opvallend meer last te hebben van allergieën. De onderzoekers willen nu nog meer kiemen opsporen met een mogelijk beschermende functie.

In Duitsland alleen lijden 16 tot 20 miljoen mensen aan allergieën. Alleen al de behandeling van patiënten die met pollen moeten afrekenen, kost ongeveer 240 miljoen euro per jaar. De ontwikkeling van een vaccin of een therapie, die voorlopig niet bestaan, zijn dan ook een grote uitdaging.

Geschreven door Demorgen.be