Koken met Italiano drop

Onder leiding van chefs Joost Bouthoorn en Sander Looren de Jong mochten onlangs iets heel aparts doen, koken met drop. Was echt iets waarbij ik dacht, hmmm. Drop verwerken in een echt gerecht, dat wil ik wel eens zien! En het werd meer dan zien, actief meedoen was een eis.

We waren er op uitnodiging van Italiano drop. Je kent misschien de rolletjes nog wel van vroeger? Nu zijn er ook diverse dropjes in een zak te koop. De dropgum is zonder allergenen, dus dat kwam al mooi uit. Ze hebben ook vegan varianten, die zijn ook erg lekker maar bevatten wel tarwe. Goed de verpakking lezen!

Bij het voorgerecht werden op het bord kleine druppels dropgelei gedaan, bij het hoofdgerecht was er een echte dropsaus en bij het nagerecht superlekker sesam-dropijs. Dat laatste recept deel ik graag me je!

Van de dag hebben we een kort filmpje gemaakt:

Zwarte drop sesamijs

In het recept van Joost en Sander zitten de allergenen melk, ei en sesam. De melk en room kan je ook vervangen voor een plantaardige variant, ik vind zelf de varianten op basis van rijstmelk fijn omdat deze geen overheersende smaak hebben. De eidooiers heb je nodig om het recept mooi laten binden. Het sesamzaad kan je vervangen door andere zaden, maar dan gebruik je het enkel ter garnering en heb je maar 50 gram nodig.

400 gr melk*
400 gr room*
380 gr suiker
260 gr eidooier*
200 gr Italiano drop
200 gr zwart sesamzaad*

1. Rooster de sesam in een droge koekepan.
2. Blender de melk met 150 gram van de sesamzaad.
3. Klop de dooiers los.
4. Zet de melk met de suiker, room, drop en rest van het sesamzaad op het vuur.
5. Verwarm tot tegen de kook tot de suiker en de drop zijn opgelost.
6. Voeg de warme vloeistof al roerend bij de eieren.
7. Giet de massa terug in de pan en verwarm op half vuur tot de dooiers zijn binding iets geven.
8. Doe de massa in de ijsmachine.

Bij het ijs serveer je een groene currymousse.
Je kunt ook hier plantaardige melkvervangers gebruiken voor de melk en room. Voor de witte chocolade is er ook een rijstmelk-chocolade-reep variant te koop.

160 gr melk*
80 gr suiker
2 tl green curry pasta
3 bl gelatine
75 gr witte chocolade*
4 dl room*

1. Week de gelatine in koud water.
2. Sla de room tot yoghurtdikte.
3. Verwarm de melk samen met de suiker en de green curry.
4. Los hierin de geweekte gelantine en chocolade op.
5. Laat dit afkoelen en spatel voorzichtig door de room.
6. Verdeel in kleine bolmatjes en vries dit in.

De dag werd zoals altijd weer vakkundig georganisseerd door Kroon Op Het Werk 🙂