Komt mijn PDS door SIBO?

Leuk hè, al die afkortingen!
Wat er eigenlijk staat: Komt mijn Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) door Small Intestinal Bacterial Overgrowth (SIBO)?
Dat is best een mondvol, vandaar dat we altijd spreken over PDS en SIBO. Heel veel klachten van beide ziektebeelden lijken enorm op elkaar. Je kunt last hebben van:

  • buikpijn
  • buikkrampen
  • problemen met poepen
  • een opgezette buik
  • een opgeblazen gevoel
  • winderigheid door gasvorming

De titel klopt ook eigenlijk helemaal niet, het zijn twee opzichzelfstaande ziektebeelden. Maar hoe kun je er nu achter komen of je SIBO hebt? Met de onderstaande richtlijnen kom je in ieder geval een heel eind.

Wanneer denk je aan SIBO?

Heb je vooral PDS klachten direct na het eten? De meeste mensen die SIBO hebben krijgen binnen 5 tot 20 minuten na de maaltijd darmklachten. Welke klachten dit zijn is bij iedereen anders, het kan gaan om buikpijn, gasvorming of één van de vele andere klachten.

Verbeteren je klachten niet als je probiotica of extra vezels neemt? Eén van de eerste adviezen die de dokter bij darmklachten geeft is “Probeer eens extra vezels te nemen”. Vaak worden psylliumvezels voorgeschreven. Ook het nemen van een probiotica met meerdere stammen wordt geadviseerd. Helpt dit niet je klachten te verbeteren, ook niet na een aantal weken? Dan is dit een aanwijzing dat je klachten veroorzaakt worden door te veel bacteriën in je dunne darm.

Bij een hardnekkige ontsteking of voor een operatie krijg je vaak een antibiotca kuur. Had je na die kuur ‘opeens’ minder last van je darmen? Hmmm, dan zou het best eens kunnen dat je PDS eigenlijk SIBO is!