Kruidnootjes of speculaaskoeken savavoeding

pepernotenRecept van Marian Pekel van SaVa Sport & Voedingadvies: De speculaasjes zijn lekker krokant van buiten, zacht van binnen. De pepernoten zijn lekker krokant, maar hadden iets luchtiger gemogen. Desondanks wat mij betreft zeker een GO, want ik vind ze een stuk lekkerder dan de glutenvrije kruidnoten en speculaas die je kant-en-klaar kunt kopen.

Dit heb je nodig:
150 gram dadels
75 gram volkorenrijstmeel
2 eetlepels milde olijfolie
1 kleine eetlepel rijstsiroop
2 eetlepels speculaaskruiden.

De rijstmeel kun je vervangen door een ander soort meel en de rijstsiroop kun je eventueel vervangen door bijvoorbeeld honing (als het maar “plakkerig” is, zodat je er gemakkelijk balletjes van kan maken)

Zo maak je het klaar:
1. Verwarm de oven voor op 160 graden. 2. Doe 150 gram dadels in de keukenmachine (of mix met een staafmixer als je geen keukenmachine hebt) en hak deze fijn. (Kies het liefst voor dadels die nog redelijk vers zijn en niet volledig gedroogd.) 3. Voeg al mengend 75 gram rijstmeel toe. 4. Voeg al mengend 2 eetlepels (milde) olijfolie toe. (Milde olijfolie heeft een minder overheersende smaak dan de “extra vierge” olijfolie.) 5. Voeg al mengend 2 eetlepels speculaaskruiden toe. 6. Voeg nog een beetje rijststroop (of honing) toe, zodat er een kleverig geheel ontstaat en je er balletjes of koekjes van kan vormen. 7. Bak ze in 15-20 minuten gaar. Let op: als het in de oven al (heel) donkerbruin/brokkelig begint te worden, haal ze er dan direct uit (ook als je twijfelt of de binnenkant al gaar genoeg is). Ze staan er dan eigenlijk al iets te lang in en tijdens het afkoelen harden ze nog wel iets na. (Dit was voor mij een goede leer van een vorige keer… 😉 )

Recept is vrij van: koemelk, lactose, kippenei,  gluten, noten, pinda, soja, tarwe.

Hartelijk dank voor het delen Marian!