We hebben dit recept 5 x gemaakt, elke keer met vervanging van een ingrediënt. Officieel is het recept met donkere basterdsuiker. Voor de test hebben we hetzelfde recept gebruikt maar dan elke keer een andere suikersoort gebruikt: kokosbloesemsuiker, palmsuiker, donkere basterdsuiker en de suikervervanger Sukrin* en Tagatesse. Ook hebben we het speltmeel vervangen voor quinoa om een glutenvrije variant te maken.
Dit heb je nodig:
100 gram speltmeel**
50 gram kokosbloesemsuiker
1 theelepel bakpoeder (ik gebruik die van Natufood)
50 gram zachte boter (ik heb plantaardige boter gebruikt van AH)
1 1/2 theelepel speculaas kruiden (ik gebruik Speculaas Joy van Simply Spices)
3 theelepels lactose vrije melk
Zo maak je het klaar:
Zet de oven aan op 175 graden. Meng alle ingrediënten tot een soepele deegbal en leg deze afgedekt ongeveer 10 minuten in de koelkast. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en pak de deegbal uit de koelkast. Maak van het deeg kleine balletjes en druk ze een beetje plat als je ze op het bakpapier leg. Bak de kruidnoten in 15 minuten gaar.
De testresultaten zijn als volgt:
1e test: spelt met bruine suiker
Deze leken het meeste op die uit de winkel. Ze werden mooi bruin, klein beetje ruwe structuur en smaakte prima! Op de foto zie je ze onderaan liggen.
2e test: spelt met kokosbloesemsuiker
Ze rolde prima uit, de structuur na het bakken was wat gladder dan de kruidnoten uit de winkel. Smaak was prima. Je ziet ze linksboven op de foto.
3e test: spelt met palmsuiker
Na het bakken kwamen deze als donkerste uit de oven. Ook waren ze erg knapperig, misschien wel een beetje te hard. Ik zou de volgende keer ze iets eerder uit de oven halen. Smaak was prima. Je ziet ze bovenaan op de foto.
4e test: spelt met tagatesse
Bij het verwerken van de ingrediënten merkte je geen verschil. Maar eenmaal uit de over waren ze niet zo bruin als de anderen. Ook waren ze niet zo zoet, zelfs een beetje zout. De volgende keer zou ik iets meer tagatesse gebruiken. Je ziet ze linksonder op de foto.
5e test: quinoa met kokosbloesemsuiker
Quinoa heeft een beetje aardse smaak, ik was benieuwd of deze zou overheersen. Ze kwamen prima uit de oven en zagen er mooi uit. Je ziet ze op de foto aan de rechter kant. De kruidnoten vallen bijna uit elkaar als je ze eet, het valt een beetje uiteen in je mond. Ook de quinoa-smaak kwam erg naar voren, ik zou de volgende keer iets meer speculaas kruiden gebruiken.
Conclusie van het testpanel, bestaande uit mijn kinderen en twee vriendinnen, de kruidnoten met speltmeel en bruine suiker komt op de tweede plaats, winnaar zijn de kruidnoten met kokosbloesemsuiker.
Tips
* FODMAP arm? Gebruik dan geen Sukrin, Tagatesse kan wel. Kokosbloesemsuiker is nog niet getest, let dus op bij gebruik.
**Glutenvrij? Gebruik dan bijvoorbeeld quinoa of boekweitmeel. In spelt zitten gluten.
Dit recept is vrij van: Gluten, tarwe, kippenei, lactose, noten, pinda en is FODMAP arm
Lees meer:
- Kruidnoten – deze moet je echt maken! Door deze kruidnoten -nee, het zijn géén pepernoten- iets groter...
- Krieltjes tonijn salade – laag FODMAP Dit heb je nodig: klein zakje krieltjes klein zakje...
- Kippenbouillon Dit heb je nodig: 1 kg kip, ik had 3...
- Zelf pasta maken met de Philips Pastamachine Als jullie ons volgen op Instagram dan heb je vast...
- Zonnebloem Pitten Pasta – pindakaas zonder pinda Ik heb al eens eerder het recept voor pindasaus zonder...