10 lactosevrije, glutenvrije en eivrije toetjes

Je wilt graag een lekker toetje maken maar jouw visite mag geen lactose, gluten en/of ei; wat nu?! Wil je zelf een lekker en mooi dessert maken, maar niet uren in de keuken staan, lees dan verder. Wij geven jou inspiratie voor 10 lactosevrije, glutenvrije en eivrije toetjes op basis van kokosyoghurt. Natuurlijk ook gewoon superlekker voor jezelf 😉

1. Warme appel crumble met Kokosyoghurt

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil een appel in kleine stukjes en doe deze in een ovenvast schaaltje. Meng dit met kaneel (naar behoefte). Neem nog een schaaltje en doe daar 35 gr. amandelmeel, 1 el. ahornsiroop en 1el. kokosolie doorheen. Kneed met je handen de ingrediënten tot een crumble. De crumble kan verdeeld worden over de appelstukjes. Nu mag het 25 minuten in de oven. Doe 75% van de hete appel crumble in een mooi glas of dessertschaaltje en voeg een laagje kokosyoghurt toe. Daarna een dun laagje ahornsiroop en ten slotte nog een laagje kokosyoghurt. Als topping kun je de overgebleven crumble gebruiken.

2. Kokosyoghurt met aardbei en druiven

Pureer eerst een aantal (diepvries)aardbeien.  Doe deze puree in een mooi glas en dek af met een laagje kokosyoghurt. Als topping kun je druiven pureren. Een gewaagde combinatie, omdat het sap van de gepureerde druiven erg dun is, maar het is wel erg lekker! Wil je een extra laagje creëren? Leg dan plakjes aardbei of druif op de yoghurt en dek af met nog een dun laagje yoghurt.

3. Stracciatella kokosyoghurt met ananas

Pureer een verse ananas(of ananas uit blik/pot op sap) en giet een laagje in een mooi dessert glas. Dek dit af met een laagje kokosyoghurt. Daarna weer een laagje gepureerde ananas en weer een laagje kokosyoghurt.
Snijd 80% pure chocola in kleine stukjes of schaaf deze mooi af met een scherp mes. Sprenkel dit eroverheen als als topping.

4. Kokosyoghurt met frambozen en bosbessen

Pureer 250 gr. (diepvries)frambozen en vul de bodem van je dessertglas. Meng daarna wat frambozenpuree met veel kokosyoghurt, zodat je een lichtroze kleurtje krijgt. Dit wordt de tweede laag. Voor de derde laag neem je iets meer frambozenpuree die je mengt met yoghurt, zodat deze laag iets donkerder wordt. Voor de bovenste laag heb je alleen maar kokosyoghurt nodig. Garneer de bovenkant met frambozen en bosbessen. Maak je dessert extra leuk door bosbesjes tussen een of twee van de lagen yoghurt te verdelen.

5. Kokosyoghurt Nakd trifle met bosbessen

Dit toetje is gemaakt met een Nakd reep. Nakd is gluten- en lactosevrij. Hak een reep Nkad aardbeien in hele fijne stukjes. Pureer (diepvries)bosbessen en mix deze met de kokosyoghurt. Laag één wordt gevuld met Nakd aardbei. Daarna een laagje bosbessenkokosyoghurt. Daarbovenop een dun laagje gepureerde bosbessen. Zo ga je net zo lang door tot je glas vol is. De bovenkant decoreer je met hele (ontdooide diepvries)bosbessen. Dit toetje is best zoet en machtig. Durf jij het aan?

6. Stracciatella kokosyoghurt met sinaasappel

Als je van een beetje een zure bite houdt dan is dit écht een toetje voor jou. Pureer een of twee sinaasappel(s) en neem daarbij ook het vruchtvlees mee. Meng de sinaasappel met wat kokosyoghurt. Dit wordt het eerste laagje. Schaaf of hak wat 80% chocolade en meng deze met kokosyoghurt. Dit is de tweede laag stracciatella-kokosyoghurt. Het bovenste laagje is alleen gepureerde sinaasappel. Als topping schaaf je er 80% pure chocolade overheen. Wil je het nog frisser maken? Pureer dan een halve citroen of limoen mee en schaaf wat schil ter decoratie eroverheen. Heerlijk zomers!

7. HUP Holland! Super simpel rood wit blauw met kokosyoghurt

Al in the mood voor Koningsdag? Dan is dit toetje perfect voor jou. Beetje chauvinistisch is het wel, maar alles voor het Nationale gevoel. Onderin zit een laag bosbessen. De tweede laag bestaat uit kokosyoghurt. Bovenop heerlijke aardbeien als kroon op het toetje. Ben je meer van de pureetjes? Dan werkt dit ook heerlijk met vruchtenpuree evt. gemengd met de yoghurt. Met een toef lactosevrije slagroom kun je dit toetje helemaal koninklijk maken!

8. Kokosyoghurt met Oreo en karamel

De originele koekjes van oreo zijn eivrij en lactosevrij. Er is bij AH ook een speciale glutenvrije versie verkrijgbaar.
Maal een stuk of 4 oreokoekjes fijn en doe 75% ervan onder in je dessertglas. Daarop schep je naturel kokosyoghurt en bouwt om en om per laagje verder. Meng wat karamelsaus* met yoghurt, de karamel mag overheersen, en gebruik dit als laatste laag. Sprenkel de laatste koekjes over je toetje heen (of meng dit door de karamellaag). Krijg jij hier ook een McFlurry gevoel van.

*Smelt 100 gr. suiker met 3 el. water op zacht vuur in een pannetje. Roer het niet tot het lichtbruin is. Begin nu met roeren tot het wat donkerbruin kleurt. Schenk erg langzaam 200ml lactosevrije slagroom door je mengsel terwijl je goed roert. Je hebt nu een mooie egale karamelsaus; laat het goed afkoelen. Voor karamel-zeezout kun je wat grof zeezout toevoegen 😛

9. Kokosyoghurt met abrikoos en nectarine

Pureer 2 nectarines voor de eerste laag van dit zomers dessert. Schep daar bovenop kokosyoghurt. Maak de bovenste laag weer van een nectarine. Snijd 1-2 abrikozen in kleine stukjes en gebruik deze als topping(of natuurlijk als extra tussenlaagje). Ik ben dol op deze combinatie!

10 Kokosyoghurt met banaan, chocola en pinda(kaas)

Dit toetje geeft echt het wauw effect als je deze op tafel zet. Het is wel vrij machtig, dus ik zou een klein dessertglaasje gebruiken. Gebruik een halve kleine banaan in stukjes of plakjes voor de bodem. Doe daar wat kokosyoghurt bovenop. Hak twee handjes pinda’s en maak hier de derde laag van(bewaar een klein beetje voor de decoratie). Geen pinda’s in huis? Je kunt er ook een laagje pindakaas voor gebruiken. Neem weer wat kokosyoghurt voor het laatste laagje. Gebruik stukjes 80% pure chocolade gemengd met nog wat pindastukjes als mooie topping.

Deze recepten zijn tot stand gekomen in samenwerking met SuperFoodWoman.