Last van lactose intolerantie? Ook jij kunt genieten van een glas melk

Advertorial
Heb je gehoord dat je lactose-intolerantie hebt, of heeft iemand in je omgeving hier last van? Dan is dit erg vervelend, lactose intolerantie maakt het zorgeloos eten en drinken namelijk een stuk ingewikkelder. Je kunt niet zonder zorgen genieten van een stuk kaas of een glas melk. Met alle producten waar lactose in verwerkt zit, moet rekening worden gehouden en dat zijn er behoorlijk wat. Hedendaags krijgen steeds meer mensen te horen dat ze een lactose intolerantie hebben. Maar wat houdt een lactose intolerantie precies in?

Wat is een lactose intolerantie?

Maar wat is lactose intolerantie nou precies? Lactose is een suiker dat in melk zit en wordt daarom ook wel melksuiker genoemd. Om lactose te kunnen verteren heb je een enzym genaamd lactase nodig. Dit enzym wordt door de dunne darmwand aangemaakt. Als je een lactose intolerantie hebt, dan maak je lichaam niet voldoende lactase aan. Hierdoor kan je lichaam de lactose niet goed verteren; de lactose komt onverteerd in de dikke darm terecht. Als de bacteriën in de dikkerdam de onverteerde lactose gaat vergisten, kunnen hierbij klachten ontstaan. Alleen als er klachten ontstaan wordt er gesproken van een lactose intolerantie. Dit komt doordat niet iedereen met een te kort aan lactase klachten ervaart.

Welke klachten kun je ervaren bij een lactose intolerantie?

De meest voorkomende klachten zijn:

  • Winderigheid
  • Diarree (schuimende ontlasting)
  • Opgeblazen gevoel
  • Buikpijn en krampen

Is een lactose intolerantie te behandelen?

Lactose-intolerantie vraagt om het weglaten van lactose uit de voeding. Dit betekent niet dat je helemaal lactose vrij hoeft te eten, het gaat hierbij namelijk om een intolerantie en niet om een allergie. Zolang je kleine hoeveelheden lactose binnen krijgt geven deze haast geen klachten, daarnaast is dit ook niet schadelijk voor je lichaam. Maar in welke producten zit lactose verwerkt?

Lactose zit voornamelijk in:

  • Kazen; smeerkaas, schimmelkazen etc.
  • Melkproducten; chocolade melk en gewone melk
  • Roomboter, slagroom, crème fraîche en room
  • Zuilvelfrisdranken

Toch genieten van een glas melk of soft ijsje?

Ten eerste kun je met het behulp van een enzympreparaat gewone melk, lactose-arm maken. In het enzympreparaat zit lactase, waardoor het lactose wordt afgebroken en de melk te verdragen is.

Daarnaast zijn er ook tabletten te gebruiken tegen een lactose intolerantie. De tabletten van KeruTabs bevatten lactase, zij zorgen er dus voor dat je door middel van deze tabletten lactase binnen krijgt, waardoor je lactose beter kunt verteren. Als je KeruTabs gebruikt ondersteun je dus de vertering van het lactose proces, daarnaast bevorder je de afbraak van lactose. Zo kan ook jij, met lactose intolerantie, genieten van een lekker soft ijsje op een warme zomerdag.

Hopelijk kun je, jezelf of degene in je omgeving met een lactose intolerantie door middel van dit artikel beter begrijpen en ook van eventuele tips voorzien, zoals het aanbieden van de tabletten!