Gister liep ik tijdens het uitlaten van mijn hond Guusje op met de buurvrouw en haar schattig pup George. We hadden het over bloemetjes en bijtjes en hoe zij aan het trainen is voor een run van 5km! Supergoed van haar; ik ben nooit een goede hardloper geweest en vind het maar knap. Maar eerst ging zij, vertelde ze, dit weekend nog lekker naar het buitenland met haar man. Een weekendje Corfu, heerlijk!
Maaar zegt zij: “Ik hoop wel dat ze daar lactosevrije melk en yoghurt hebben, dat kan ik niet missen! Ik kan niet tegen lactose dus gebruik thuis die lactosevrije alternatieven; super fijn dat je dat tegenwoordig bijna overal kunt kopen!”
“Ja” beaam ik, “dat wat vroeger wel anders”. Tegenwoordig kun je in de supermarkt gaan voor lactosevrij of een plantaardig alternatief. Denk maar eens aan: kokos- of sojayoghurt, soja-, haver- amandel-, noten- cashew- en rijstmelk (vergeef me als ik er een paar vergeet).
“Ik ben gevoelig voor lactose, daar kwam ik pas achter, na al heel mijn leven klachten te hebben met mijn darmen en stoelgang!”

Mijn buurvrouw koopt ook wel geitenyoghurt. “Erg lekker en een leuk alternatief!” Bij mij gaan de alarmbellen rinkelen. Ik probeer er niet de gewoonte van te maken mensen te informeren over voeding of constant de diëtist uit te hangen, privé ben ik gewoon Marieke 😉 Toch houd ik me deze keer niet in: “Uhm ja maar in geitenmelk zit ook wel lactose hoor, net als in koemelk.”
Gelukkig is zij hiervan wel op de hoogte: “Ja, maar het is lichter verteerbaar en dat gaat eigenlijk wel goed”. Ik ben blij te horen dat zij dit alternatief wel kan verdragen, ondanks dat het niet lactosevrij is. Ik vraag verder niet door want we gaan de honden mee naar huis nemen. Toch ben ik benieuwd hoeveel geitenproducten zij op een dag gebruikt…
Zo zie je maar dat bij een intolerantie niet voor iedereen hetzelfde geldt. De drempelwaarde(hoeveel je kunt verdragen) ligt bij de een hoger dan bij de ander en ook andere factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van jouw klachten. Aangezien de buurvrouw niet bang is voor een uitdaging, denk ik er sterk over haar te vragen of zij weet waar haar tolerantiegrens ligt; weet zij hoeveel zij kan verdragen???
UPDATE: De buurvrouw vond dit geweldig te lezen en gaf aan inderdaad een gematigde hoeveelheid te gebruiken. Maximaal 150ml per dag!
Ik vind het zo gek dat het rijste- amandel etc MELk wordt genoemd, het is geen melk! Noem het dan ook niet zo. Overigens is het bij de alternatieven ook weer oppassen met de suikers die erin zitten (vaak wordt ook vanille gebruikt om de smaak lekkerder te maken, moet je ook maar tegen kunnen). Zo zie je een allergie heeft nooit vakantie 😉 Fijn dat je buuf het goed onder de knie heeft nu.
Veel voedselintoleranties, o.a. histamine en biogene aminen, een heel lastige…Daarnaast ook zuivel. Uit onderzoek bleek dat het geen lactoseintolerantie zou zijn. Misschien koemelkintolerantie?? Geitenmelk of geitenyoghurt lukt niet. Heel gek: geitenkaas (de Hollandse harde en jong belegen) gaat wel. Zijn er ook druppels of pillen om de koemelkintolerantie tijdelijk te verminderen? Gek, de slagroom kan ik prima laten staan, maar ik snak naar af en toe yoghurt of kwark.
Vaak is het niet alléén intolerantie voor lactose maar ook wel degelijk voor (tarwe)gluten. Intolerantie wil niet zeggen dat je het helemaal niet kunt verdragen maar wel dat je snel boven de grens zit van waar je lichaam op reageert. Voor mij houdt het in dat ik heel af en toe een beetje lactose kan hebben en me moet inhouden met brood. Zeker geen 2 x dagelijks een maaltijd met brood (= tarwegluten) maar een alternatief zoeken voor de eventueel 2e (brood)maaltijd. En moeilijk is het niet om een 2e broodmaaltijd over te slaan…… ik hoef maar te denken aan de buikpijn en het opgeblazen gevoel die onvermijdelijk samenhangen met zo’n maaltijd en ik hoef al niet meer!! Het is gewoon een kwestie van gezond verstand.