Lactose vrij of lactose arm?

lactose vrije melk

Moet jij lactose vrij gaan eten en drinken? Eén van de eerste dingen die je zult gaan vervangen is ‘normale’ melk. Want dat is wel duidelijk, in melk zit lactose.  Maar is lactose vrije melk die in de supermarkt verkocht wordt ook echt lactose vrij? De namen Lactofree en Lactose vrij zouden het wel zeggen, maar toch zit er nog een klein beetje lactose in deze melkproducten.

Arla, Campina en MinusL bewerken de normale koemelk. De van nature aanwezige lactose in de koemelk wordt machinaal gesplitst. De voedingsstoffen, vitamines en mineralen die in koemelk voorkomen blijven behouden. Door het splitsen van de lactose wordt het percentage wat in de melk blijft zitten geminimaliseerd tot maximaal 0,1 gram per 100 gram melk. Hierdoor wordt de melk geschikt voor jou, als je lactose-intolerantie bent.

Lactose intolerantie

Wanneer je last hebt van lactose overgevoeligheid dan kan je lichaam een beetje lactose wel verwerken, maar niet te veel. Hoeveel jij kunt gebruiken zal je zelf uit moeten testen. Voor bijna iedereen is de grens van 0,1 gram per 100 gram melk laag genoeg voor normaal gebruik. Het voedingscentrum adviseert per dag 450 ml melk te drinken, daar kan je dus lactose vrije melk voor gebruiken.

Echt lactose vrij

Neem je altijd veel melkproducten, dus bijvoorbeeld ook veel (lactose vrij gemaakte) yoghurt, kaas, slagroom etc. dan is het wellicht goed om ook eens te kijken naar de hazelnoot, amandel, rijst, haver en soja drinks (bijvoorbeeld van Provamel, Rice dream en Alpro). Die hebben ongeveer dezelfde voedingswaarde als koemelk en lactose vrije gemaakte koemelk, alleen die bevatten echt 0% lactose omdat er geen koemelk gebruikt wordt bij de productie.

De lactose vrije melk is niet geschikt wanneer je last hebt van koemelk allergie. De eiwitten van de koemelk zitten gewoon nog in de lactose vrije melk.
Op het etiket moet staan als er lactose en/of koemelk in het product zit. Staat dit er niet op, dan kun je er zeker van zijn dat het vrij is van lactose en melk.

ebook-cover-z-200

Basisboek met recepten

Wil je meer weten over het koemelk vrije of lactose vrije dieet?
Bestel dan ons zuivelvrij dieet basisboek, daar staan nog veel meer tips in! Ook heel veel recepten om net zo lekker te blijven eten als voordat je wist dat je lactose of koemelk vrij moest gaan eten!