Leefstijladvies bij SIBO

Gezonde darmen zorgen ervoor dat je je vaak helemaal top voelt! En je kunt er best veel aan doen om je darmen in optimale gezondheid te krijgen en houden. Zeker als je PDS of SIBO(small intestinal bacterial overgrowth) hebt, dan zijn er diverse tips die helpen je darmgezondheid verbetert.

  • niet roken
  • dagelijks bewegen
  • goede nachtrust
  • natuurlijk dag-nacht ritme
  • stress management/ontspanning

Goh, zal je denken, waar heb ik dat eerder gehoord… hahaha
Ja, het zijn adviezen die je vast al eerder te horen hebt gekregen. Toch blijkt dat zeker bij mensen met SIBO daar extra veel aan hebben. Maar er is meer wat je kunt doen!

Help de vertering

Heel belangrijk is het om, alles wat je eet, goed te kauwen. De vertering begint namelijk in de mond. Het komt dan al fijngemalen in je maag, waar het nog verder afgebroken/verteerd wordt door je maagsappen, voordat het je darmen in gaat. Dat zorgt ervoor dat je darmen minder hard hoeven te werken en alle enzymen aan de slag kunnen.

Verder wordt geadviseerd om bij SIBO niet te vaak te eten. Het liefst minimaal 4 uur tussen je maaltijden en 12 uur tussen je avondmaaltijd en ontbijt. Dat advies is er om je darmen tussen de maaltijden door leeg te maken. Door de samentrekkende bewegingen van je darmen wordt deze goed geleegd en blijven er geen restjes achter. Meer leren over wat je kunt doen aan SIBO? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

{a1344ar22156}