• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

AllergiePlatform

  • Home
  • Ik zoek
    • Allergiebeurs
    • Allergie diëtist
    • Recepten
    • Nieuws
    • Reviews
    • Shoppen
    • Zelfzorg Programma
  • Kenniscentrum allergenen
    • Beroepsallergie
    • Huidallergie
      • Contact allergie
        • Colofonium
        • Latex
        • Nikkel allergie
        • Parabenen allergie
        • Perubalsem
        • PPD; Parafenyleendiamine.
        • Zonne-allergie
      • Eczeem
        • Constitioneel eczeem
    • Inhalatie allergie
      • Astma/COPD
      • Hooikoorts
        • Pollenkalender
      • Huisdieren
      • Huisstofmijt allergie
      • Parfum
      • Paraberk sydroom
    • Insecten allergie
    • Medicijnen allergie
    • Voeding
      • Voedselallergie
        • Cacao-allergie
        • Eosinofiele oesofagitis
        • FPIES – Food Protein-Induced Enterocolitis Syndrome
        • Kippenei eiwit allergie
        • Koemelk allergie
        • Lupine allergie
        • Mosterd allergie
        • Nachtschade allergie
        • Noten allergie
        • Pinda allergie
        • Schaaldieren allergie
        • Selderij allergie
        • Sesam allergie
        • Soja allergie
        • Tarwe allergie
        • Umbelliferea allergie
        • Weekdieren allergie
        • Vis allergie
      • Voedselovergevoeligheid
        • Coeliakie
        • E-nummers
          • E420 | Sorbitol
          • E621 | Glutamaat
          • E950 | Acesulfaam-k
          • E951 | Aspartaam
          • E952 | Cyclamaat
          • E953 | Isomalt
          • E954 | Sacharine
          • E955 | Sucralose
          • E960 | Steviolglycosiden
          • E967 | Xylitol
        • FODMAP arm dieet
        • Fructose
        • Gist
        • Histamine intolerantie
        • Lactose intolerantie
        • Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
        • SIBO
        • Suiker
        • Sulfiet overgevoeligheid
        • Zoetstoffen
  • Winkel
  • Winkelwagen
    • Afrekenen
    • Mijn account
  • Vergoeding zorgverzekeraars
  • AllergiePlatform
    • Contact
    • Professionals
    • Zakelijk

7 februari 2011 by henneke Reageer

Lekker uit eten zonder zorgen

Heeft u last van voedselovergevoeligheid en wilt u lekker en veilig buiten de deur eten? Hoe pakt u dit dan aan? Lees verder voor tips  om u in de juiste richting te helpen.

Vooronderzoek

1. Kijk op de site van het restaurant of deze een richtlijn voor allergieën heeft.
Ook kunt u op forums zoeken naar de ervaringen van mensen met allergieën over restaurants waar zij uit eten zijn geweest.

2. Bel het restaurant om te checken hoe allergievriendelijk zij zijn.
Bel het liefst een paar dagen van te voren en vraag wat het restaurant u kan bieden omtrent uw voedselovergevoeligheid. Vaak kan het restaurant u meteen al wat suggesties voor gerechten geven. Uw allergie van te voren doorgeven, heeft het voordeel  dat het personeel zich alvast kan voorbereiden om het etentje voor u zo veilig mogelijk te maken.

Vragen die u over de telefoon kunt stellen zijn:
• Heeft u een richtlijn voor allergieën?
• Heeft u een ingrediëntenlijst voor de maaltijden?
• Kunt u gerechten maken die voldoen aan mijn speciale wensen?
• Hoe ziet de routing van uw keuken eruit?
• Kunt u stap voor stap vertellen hoe u een gerecht voor mij klaarmaakt?

3. Test het restaurant op hun allergievriendelijkheid door hen nog een keer te bellen.
Bel ze liefst op een andere dag en wat helemaal ideaal zou zijn als u een andere persoon te spreken krijgt. Vraag opnieuw naar de richtlijn voor allergieën. Krijgt u geen positief gevoel van dit gesprek, ga dan niet naar dit restaurant.

4. Reserveren.

Ga niet dineren tijdens spitsuren. Vraag het restaurant of het mogelijk is buiten deze uren te dineren. Als het restaurant vol zit, heeft de keuken minder tijd om aandacht te besteden aan uw allergievrije gerecht. Hierdoor neemt de kans toe dat er een fout gemaakt wordt. En sta erop dat er een chef-kok of keuken manager aanwezig is die ervoor zorgt dat uw eten veilig bereid en geserveerd wordt.

5. Maak een back-up plan.

Als het niet lukt om van tevoren te reserveren bij een restaurant, ga dan naar een eetgelegenheid waar u al goede ervaringen mee heeft. Heeft u nog geen (goede) ervaringen met een allergievriendelijke restaurant, kijk dan op internet en zoek een restaurant waar al veel positieve berichten in combinatie met allergieën over zijn.

6. Neem uw allergie must haves mee.

Neem eventueel doekjes mee om uw tafel en stoel mee af te vegen, neem uw lactasetabletten tijdig in en neem niet één, maar twee Epi-pennen mee. Let er wel op dat de houdbaarheidsdatum nog niet is verlopen!

7. Neem voor de zekerheid toch wat te eten mee.

Zoals een boterham of snack. Als u gaandeweg geen geschikte restaurant kunt vinden dan kunt u in ieder geval uw honger in een beetje stillen.

Soort restaurant

8. Overweeg de grootte van het restaurant.

Restaurantketens of restaurant franchises hebben vaak een duidelijke allergie-etiquette. Dit wil niet meteen zeggen dat deze goed is, maar ze besteden er wel aandacht aan. Kleine restaurants hebben vaak geen reglement voor allergieën, maar besteden er meestal wel veel tijd en aandacht aan om het een en ander voor u uit te zoeken.

9. Pas op voor taalbarrières.

Pas op voor taalbarrières. Als u in het buitenland het gevoel heeft dat het personeel in het restaurant u niet goed verstaat, neem dan geen risico. U kunt eventueel alvorens u op reis gaat een vertaallijst voor allergenen downloaden op AllergieSupermarkt.nl. Zie voor een extra goede voorbereiding op vakantie ook het artikel: Op vakantie met een allergie.

10. Krijg waar voor uw geld.

De wat duurdere culinair hoogstaande restaurants kunnen u vaak meer bieden op het gebied van allergieën dan de wat goedkopere eetcafés.

In het restaurant

11. Vertel over uw allergieën en let op waarschuwingstekens.

De eerste paar minuten contact met het personeel zijn het belangrijkst om te ondervinden of het restaurant geschikt voor u is. Als u het restaurant benaderd, legt u natuurlijk uit wat uw voedselovergevoeligheid is en vraagt u hoe het restaurant hier mee omgaat. Als uw aanspreekpunt in het restaurant zelfverzekerd kan vertellen over het allergiebeleid, ingrediënten en wat u wel mag en lekker vindt, is dit een goed teken. Maar als uw aanspreekpunt wat aarzelend overkomt, en niet alles klopt wat hij of zij zegt, laat deze restaurant dan voor wat het is, en kijk verder. Volg uw gevoel.

12. Vraag om een goed verlichte tafel.

Als u uw eten goed kunt zien, zijn zichtbare allergenen beter te detecteren dan aan een slecht verlichte tafel.

13. Stel veilige ingrediënten van tevoren vast met de keuken.

Zoek samen met de koks ingrediënten uit die u lekker vindt en wel mag eten. Vraag meteen ook wat de koks en bediening doen om kruisbesmetting te voorkomen.
Vragen die kunnen helpen om hierachter te komen zijn:
Wat voor soort olie wordt er gebruikt (in de frituurpan)? Is deze olie vers? Wat wordt er allemaal in de frituurpan gefrituurd?
• Is er een plek in de keuken apart gehouden om gerechten te bereiden voor mensen met allergieën?
• Is er keukengereedschap speciaal voor gerechten voor allergieën?
• Weet de bediening dat allergieloze gerechten apart gehouden moet worden van andere gerechten? En weet de bediening dat een gerecht niet allergieloos gemaakt kan worden door alleen maar het ‘verboden’ ingrediënt van het bord af te halen?

14. Kruisbesmetting

Bestudeer het menu om erachter te komen of er een mogelijkheid is op kruisbesmetting.
Als u bijvoorbeeld met een notenallergie een salade op de kaart ziet staan met walnoten, is de kans op kruisbesmetting met een andere salade groot. Let bij een allergie op schaal- en schelpdieren op gefrituurde gerechten. Schaal- en schelpdieren kunnen in restaurants ook gefrituurd worden.

15. Ontspan en geniet van uw gerecht.

Emoties kunnen soms hoog oplopen, maar uit eten gaan hoeft geen nare ervaring te zijn. Hoe meer ervaring u heeft met het eten in eetgelegenheden, hoe beter u iemand kunt vertrouwen met het verzorgen van uw gerechten.

Na het etentje…

16. Deel uw ervaring!

Als u een positieve ervaring met een eetgelegenheid heeft, deel uw bevindingen dan via het internet. U kunt bijvoorbeeld op Allergieplatform.nl op de forum vertellen over uw ervaring met het uit eten gaan. Op deze manier kunt u andere mensen weer helpen in hun zoektocht om lekker en veilig buiten de deur te eten.

Het team van Allergieplatform.nl hoopt dat deze tips u op weg kan helpen naar het lekker en veilig eten buiten de deur en wenst u veel eetplezier toe!

Geschreven door Marissa Brassfield for CalorieLab    

Vertaling door Tiffany Pinas.
Orgineel artikel in het Engels: http://calorielab.com/news/2011/02/04/dining-out-with-food-allergies/

Lees meer:

  1. Lekker zonder koemelk – nieuw boek Ik kreeg dit mailtje van Erica: Mijn liefde voor koken...
  2. 5 tips voor glutenvrije trips & etentjes! Heb jij coeliakie en wil je gewoon lekker ontspannen weg...
  3. Gezond, veilig én hip uiteten bij The Harvest in Rotterdam Hoe bewust zijn restaurants bezig met allergieën en intoleranties en...
  4. Snacken zonder zorgen Je ziet ze vast ook wel eens liggen, die repen...
  5. Glutenvrij uit eten in Middelburg Ga je binnenkort op vakantie of een dagje naar Zeeland?...

Categorie: Algemeen, Horeca, Voedselallergie Tags: allergie, eten, glutenvrij, uiteten, voedselallergie

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

happylivingacademy

✨In stapjes laten zien dat lekker, gezond en klachtenvrij leven ook voor jou mogelijk is.✨
🚀 SIBO |🚦 FODMAP | 💩 PDS | 🌿ALLERGIE | 🌱LEEFSTIJL

Marloes Collins
Morgen start het @amsterdamcoffeefestival bij het Morgen start het @amsterdamcoffeefestival bij het Westergas. Kom je ook een plantaardig scheutje van @glebefarmfoods in je koffie gieten? Laat ff weten als je er bent! Dan schenk ik je wat extra liefde bij 🥰 

#koffie #plantaardig #plantbased
Stiekem gewoon nog een heerlijk waterig zonnetje én natuurlijk een zonnetje tegenover me ☀️ @natalieskeuken 

Wij gaan héle leuke dingen doen 💪🏼😊❤️
Vandaag zit er een bijlage bij Trouw waar wij een Vandaag zit er een bijlage bij Trouw waar wij een bijdrage hebben mogen leveren; je kunt het artikel lezen op topicnederland.nl 

#hooikoorts #pollen
Ik kan haast niet wachten tot het Amsterdam Coffee Ik kan haast niet wachten tot het Amsterdam Coffee Festival er weer is! Heb er zo'n zin in. Niet in de laatste plaats omdat ik dan ook weer Rebecca zie van @glebefarmfoods ❤️ Zij verbouwen op hun boerderij de grondstoffen én maken daar ook zelf hun plantaardige melkvervangers van. 

Ga jij ook naar het festival? Het is van 31 maart t/m 2 april in de Westergas.
Wedstrijd! Hoeveel pollen zitten er 1 streng waar Wedstrijd!  Hoeveel pollen zitten er 1 streng waar Marieke naar wijst?

#hooikoorts #pollen #heelveelnullen
De betere werkuitjes. Dank lief team voor de gewel De betere werkuitjes. Dank lief team voor de geweldige avond ❤️ en @botanerorotterdam voor de heerlijke cocktails & goede bodem voor wat er verder nog ging komen…
Te veel bacteriën in de darmen? Oma 👵🏻 zei Te veel bacteriën in de darmen? 
Oma 👵🏻 zei het al: ''te veel is ook niet goed'' 

Heb je het idee dat de balans in je darmen niet helemaal klopt en ervaar je klachten als een opgeblazen buik, gasvorming of andere bijbehorende klachten? Misschien heb je een verstoring in je darmmicrobioom? Ons online programma voor SIBO kan je helpen! Kijk voor meer info op onze website. Link in bio!

#happy #living #HLA #allergie #allergieplatform #leefstijl #Intolerantie #overgevoeligheid #voeding #gezond #SIBO #cursus #kennis
wat goed is voor de darmen is niet altijd goed voo wat goed is voor de darmen is niet altijd goed voor JOUW darmen

Niet alles wat goed is voor de darmen is goed voor jouw darmen. 
Luister naar je lijf en doe waar je je goed bij voelt. 

#darmen #happy #living #HLA #allergie #allergieplatform #leefstijl #Intolerantie #overgevoeligheid #voeding #gezond
Pittig eten 🌶️ In pittig eten zit een stofje Pittig eten 🌶️
In pittig eten zit een stofje genaamd capsaïcine, dit stofje zorgt ervoor dat de smaakreceptoren die gevoelig zijn voor hitte en pijn op de tong geprikkeld worden. De zenuwprikkel kan bij mensen met PDS heftiger zijn en ook pijn of prikkelend gevoel in de darmen geven. 

Gefrituurd/ vet eten 🍟
Vet voedsel beïnvloed de beweging in de darmen. Het is moeilijker te verteren, waardoor je last hebt van PDS dan ook meer ongemak zal ervaren na het eten van vet voedsel (met name gefrituurd eten)

Cafeine ☕
Het drinken van cafeïne versnelt de beweging in de darmen, hierdoor zal het voedsel sneller doorstromen en kan je diarree symptomen krijgen.

Alcohol 🍹
Wanneer je veel/vaak alcohol consumeert zal dit je lichaam op meerdere manieren verstoren. Zo wordt de opname van voedingsstoffen minder en wordt de beweging in de darmen verstoort. 

Maar kan je dan nooit meer deze dingen eten/drinken? Tuurlijk niet. Zolang je het met mate doet en voelt wat jouw lichaam aankan kan het geen kwaad. Dus af en toe op het terrasje een wijntje drinken met een bitterbal erbij moet kunnen 😜

#happy #living #HLA #allergie #allergieplatform #leefstijl #Intolerantie #overgevoeligheid #voeding #gezond #triggers #fodmap
Toon meer... Volg op Instagram

Informatie

  • AllergiePlatform
    • Contact
    • Nieuwsbrief
    • Professionals
    • Zakelijk
  • FODMAP – welk programma past bij mij?
  • FODMAP challenge
    • Gelukt!
  • FODMAP Je doet mee!
  • Histamine intolerantie
  • Histamine intolerantie: je doet mee!
  • Hoera!
  • Horeca
  • Ik zoek
    • Allergie diëtist
    • Allergiebeurs
    • Lezingen en evenementen
    • Nieuws
    • Recepten
    • Reviews
    • Zelfzorg Programma
  • Kenniscentrum allergenen
    • Beroepsallergie
    • Huidallergie
    • Inhalatie allergie
    • Insecten allergie
    • Medicijnen allergie
    • Voeding
  • Leuk nieuws omdat je aanvullend verzekerd bent!
  • Links
  • PDS: Leer er maar mee leven? Echt niet!
  • Privacy
  • SIBO: small intestinal bacterial overgrowth
  • Vergoeding zorgverzekeraars

Zoek per onderwerp:

allergie ambrosia anafylaxie astma baby boompollen coeliakie contactallergie dietist e-nummer eczeem eten etiket fodmap fodmap-arm fructose glutenvrij histamine hooikoorts huisarts inhalatieallergie intolerantie kippenei koemelk koemelkallergie lactose lactosevrij medicijn Medicijnen onderzoek overgevoeligheid PDS pinda plantaardig prikkelbare darm SIBO soja sporen van tarwevrij uiteten vakantie verenigingen voeding voedselallergie voedselovergevoeligheid

Contact

Facebook
Instagram
@allergiesuper
Stuur een e-mail

Privacy
Algemene Voorwaarden

Recente berichten

  • Boureki
  • Gezondere snacks
  • Zo graag willen mensen niet van hun maagzuurremmers af…
  • Risico’s door onnodige maagzuurremmers: ‘Idioot dat drie miljoen Nederlanders die slikken’
  • Schone lucht in huis

© 2022 · Allergieplatform