Medicijnen en verre vakantie, goede match?

Zijn je medicijnen wel te krijgen in je vakantieland?

Steeds meer mensen gaan op vakantie buiten Europa. Het ontdekkingsreizigers-gen van de Gouden Eeuw zit in ons DNA gebakken. Maar ook steeds meer mensen hebben een ernstige vorm van allergie: anafylaxie. Kun je dan wel veilig op pad?

Natuurlijk kun je de wereld ontdekken met een allergie! Een gedegen voorbereiding is daarbij nóg belangrijker dan bij iemand zonder allergie. Je neemt een overzicht met de verkrijgbaarheid van voedingsmiddelen, vertaallijstje met de allergenen, een paar basisboodschappen voor de eerste dagen én natuurlijk je medicatie mee.

Zeker bij anafylaxie is dat laatste geen overbodige luxe. Marloes Collins, directeur Allergieplatform: “Bij de kans op anafylaxie is een lijstje met ziekenhuizen in de regio ook wel handig om bij de hand te hebben, voor als het per ongeluk toch mis gaat.”

Anafylactische shock

Het zal je maar gebeuren, het gaat mis. Er zit toch iets verkeerds in je eten of je wordt gestoken door een insect. Superfijn dat je jouw medicatie dan gewoon bij je hebt en kunt gebruiken! Maar dan… deze medicatie is voor éénmalig gebruik, dus je moet naar de apotheek. En niets is vervelender er dán achter te komen dat die injectoren helemaal niet verkrijgbaar zijn in je vakantieland!

Verkrijgbaarheid medicatie

Ga jij je vakantie bijvoorbeeld doorbrengen op het mooie Bali? Dan heb je een probleem! Vraag aan je arts een reserve set, want adrenaline auto injectoren zijn niet verkrijgbaar in Indonesië. Ze zijn gelukkig wel verkrijgbaar in Europa, Amerika en Australië, dus daar is een reserve set niet nodig. Natuurlijk kan het ook geen kwaad deze toch mee te hebben.

Wanneer je een adrenaline auto injector voorgeschreven hebt gekregen van je dokter neem je die natuurlijk mee in je handbagage, samen met je medicijnpaspoort. Zo’n medicijnpaspoort is aan te vragen bij je apotheek.