Nikkelallergie? Ketting met een leren koordje!

Nikkel is een niet-edel metaal dat bijvoorbeeld voorkomt in ritssluitingen, muntgeld en polshorloges. Maar ook in voedingsproducten, zoals in chocola, noten, koffie, thee, volkorenproducten en in bepaalde groenten. Sommige mensen hebben een contactallergie voor nikkel. Na huidcontact met een nikkelbevattend voorwerp of materiaal ontstaan er rode jeukende huidafwijkingen of eczeem.

Sieraden belangrijke oorzaak

Vooral bij vrouwen is contactallergie voor nikkel een belangrijke oorzaak van eczeem. Volgens schattingen heeft meer dan 10% van de vrouwen een contactallergie voor nikkel, terwijl slechts 1% van de mannen daar last van heeft.
Een belangrijke oorzaak van nikkelallergie is het dragen van sieraden – met name oorbellen – waarin nikkel voorkomt. De allergie kan zich op elke leeftijd ontwikkelen. Wanneer eenmaal een nikkelallergie tot ontwikkeling is gekomen, blijft deze vele jaren tot levenslang bestaan.

Nikkelvrije producten

Met produkten die nikkel bevatten bestaat het gevaar dat kleine nikkeldeeltjes opgenomen worden in de voeding.

Mensen met een ernstige vorm van nikkelallergie zouden om reactie hierop te voorkomen het beste nikkelvrij bestek en kookgerei kunnen gebruiken.

Persoonlijke ervaringen

Trees Vogelaar uit Rijswijk is al vanaf haar puberteit allergisch voor nikkelhoudende metalen. Reactie! vraagt haar naar haar ervaringen.

Hoe lang heeft u deze allergie al?
‘Ik heb deze allergie ongeveer vanaf mijn vijftiende. Toen begon ik met het dragen van sieraden, zoals oorbellen.’

Wist u meteen dat het nikkelallergie was?
‘Nee, ik wist zelf niet wat het was. Ik kreeg ineens uitslag en ben ermee naar de huisarts gegaan. Hij herkende het eigenlijk direct. Daarom was het ook niet nodig om een test te doen.’

Wat voor klachten krijgt u als u nikkelhoudende metalen draagt?
‘Bij het dragen van sieraden die niet zijn gemaakt van edelmetaal, krijg ik vrijwel direct rode uitslag. Als ik de sieraden afdoe, gaat die vanzelf weer weg.
Ook moet ik altijd erg opletten bij het kopen van brillen en zonnebrillen. Tegenwoordig koop ik brillen met kunststof of titanium monturen, die zijn absoluut nikkelvrij.’

Welke sieraden kunt u wel gewoon op de huid dragen?
‘Eerste gehalte zilver, dat is zuiver zilver. Ook zijn er tegenwoordig veel alternatieven zoals kettingen met een leren koordje en roestvrij staal. Laatstgenoemde bevat te weinig nikkel om problemen te kunnen veroorzaken.
Vroeger werd er veel nikkel gebruikt in sieraden, maar tegenwoordig mag dit niet meer. Ik kan nu dus meer sieraden (ver)dragen dan voorheen. In witgoud zat bijvoorbeeld vaak nikkel, maar dat is niet meer zo.’

Is het makkelijk om contact met nikkel te vermijden?
‘Ja, hoor, het is niet moeilijk. Alleen soms vergeet ik het wel eens. Dan doe ik een veiligheidsspeldje aan m’n broek als er een knoopje af is en dan heb ik meteen uitslag. Ik heb het bijvoorbeeld ook wel eens met mijn sleutels. Op mijn werk heb ik vaak sleutels nodig. Als m’n handen warm worden en ik heb steeds een sleutelbos in mijn hand, dan krijg ik er last van. Tegenwoordig hang ik mijn sleutelbos aan mijn kleding.’

Goed om te weten

•Hoe ziet door nikkel veroorzaakt eczeem eruit?
De veroorzakers, zoals drukknopen, bh-sluitingen of ritsen laten vaak een afdruk van jeukend eczeem op de huid achter, vaak met een meer uitgebreide rode rand eromheen.
•EU-regelgeving: nikkel in metalen
Nikkel wordt toegepast in sieraden en soms ook in kledingaccessoires. De EU heeft in Directive 94/27/EEC opgenomen dat niet meer dan 0,5 mg per cm2 week nikkel mag vrijkomen.

Bron: www.productmilieu.nl

Wist u dat?

Het is sinds 20 juli 2001 verboden om piercings te zetten van chirurgisch staal, tenzij de nikkelafgifte minder is dan 0.05 %. Titanium, niobium of goud mag wel worden gebruikt. Na de genezing mogen chirurgisch stalen sieraden wel gedragen worden.