Oliebollen- glutenvrij en FODMAP arm

Oliebollen… je kunt me er echt een plezier mee doen. Alleen de lucht van de olie en dat vette gevoel in je mond vind ik niet lekker. Ik zag op de site van de Philips Chef dat je ze ook kunt bakken in de Airfryer, je krijgt dan Airbollen 🙂

Zou dat ook lukken met een glutenvrije variant? Na een paar test-rondes is het gelukt en hebben we heerlijke glutenvrije en fodmap arme olieairbollen! Ik heb ze gemaakt met Peak’s oliebollenmix, de ingrediënten van de mix zijn: Glutenvrij tarwezetmeel , kristalsuiker, dextrose, boekweitmeel, lupinemeel, eiwit, sojalecithine, verdikkingsmiddel (E415), zout, rijsmiddel (E450i, E500ii).

NB: Lupinemeel is bij 100 gram hoog in GOS (één van de FODMAPs), maar er zit in het hele pak maar 5,6 gram in. Wanneer je dus niet gelijk alle oliebollen zelf opeet zal je hier waarschijnlijk geen last van hebben.

Dit heb je nodig:

  • 100 gram rozijnen (op het pak staat 150 gram, maar vanwege de FODMAPs minder gebruikt)
  • 1 pak Peaks oliebollenmix
  • 225 ml melk of melkvervanger
  • 1 ei of halve rijpe banaan
  • 2 zakjes gist van 7 gram

Zo maak je het klaar:

Doe de rozijnen in een kom en schenk er warm water op. Laat 15 minuten wellen. Geen ei eten? Prak dan een halve rijpe banaan met een vork zacht. Meng met een mixer de mix, melk en het gist door elkaar heen en voeg het ei of de banaan toe. Wanneer het goed gemengt is giet je de gewelde rozijnen af en schep je ze door het mengsel. Dek het mengsel af met een natte doek en zet hem op een warme plaats en laat het 35 minuten rijzen.

Verwarm de Airfryer voor op 170 graden. En dan heb je een keuze. Ik heb de eerste batch gemaakt in muffinvormpjes. Schep een beetje van het mengsel in de vormpjes, zet de vorm in de airfryer en bak ze in 7 minuten op 170 graden half gaar. Dan met een tang pak je ze voorzichtig op en draai ze om. Weer 7 minuten op 170 graden en ze zijn klaar!

De tweede batch heb ik op de grilplaat gedaan. Ik heb 4 hoopjes gemaakt en ze in één keer in 12 minuten op 170 graden afgebakken. Beide sessies zijn goed gelukt! Lekker luchtig en krokant, zonder olie!

Doe je het FODMAP arme dieet? Neem er dan maximaal 1 per eetmoment, anders eet je teveel rozijnen in één keer.

En het eindresultaat:

Fijne jaarwisseling!