Ontbijt, lunch, high tea en de lekkerste koffie bij Coffeelicious in Rotterdam

Of je nu lekker wil ontbijten, lunchen, high tea’en of alleen een kopje koffie wil drinken: bij Coffeelicious kan het allemaal. De droom begon in 2012, toen Fiona, samen met haar moeder Joan en haar man Marc, haar eerste ‘Breakfast & Lunchroom’ in Dordrecht opende. Al heel snel is Coffeelicious uitgebreid, dankzij hun gastvrijheid, geweldige zelfgemaakte cakes en de gezonde en vooral lekkere ontbijt- en lunch keuzes. Inmiddels hebben ze vestigingen in Rotterdam, Breda en Den haag. In 2014 hebben ze zelfs een prijs gewonnen voor de beste koffie van Nederland!

En hoe kon het ook anders… Ook met dit pareltje heb ik (stagiaire Lisanne) een onwijs leuk interview af mogen nemen! Ik ben langs geweest bij de locatie in Rotterdam, waar ik heb gesproken met Fiona zelf.

Bij binnenkomst werd ik meteen heel vriendelijk ontvangen door een hostess, die meteen een mooi plekje voor me aanwees. Ze vroeg wat ik wilde drinken, dus ik bestelde (zoals bijna altijd) een gember thee. Daar kreeg ik een overheerlijke carrotcake bij geserveerd; hij was zó ontzettend lekker! Zeker een aanrader. Op de menukaart hebben ze nog véél meer lekkere gerechtjes (ook vegan!) staan, kijk maar eens: klik hier voor de menukaart van Rotterdam. Wat dacht je van de pancakes? Of de shared breakfast om samen te delen? Ziet er super uit, toch?!

Ik interviewde Fiona over allergieën en intoleranties

Voedselovergevoeligheden zijn geen verstoring van het proces bij Coffeelicious. Althans, niet meer! “Dingen die eerst een uitdaging waren, zijn dat nu niet meer. In het begin hebben wij ons enorm verdiept door te lezen en informatie op te zoeken”, vertelt Fiona. Inmiddels kunnen ze alle allergenen per gerecht wel dromen, mede doordat ze alles helemaal zelf bereiden.

Bij Coffeelicious is het nog niet voorgekomen dat ze iemand met een voedselovergevoeligheid niet konden verwelkomen. Ze zijn heel duidelijk in hun communicatie, dus de gast weet dat er sporen van melk, pinda’s, noten, gluten en sesamzaad kunnen zijn. Dit staat trouwens ook heel duidelijk vermeld op de menukaart en wordt standaard aangegeven bij het aannemen van een reservering.

Een tactische aanpak om het onderscheid te kunnen maken tussen een dieetwens en een echte voedselovergevoeligheid

Om het onderscheid te kunnen maken tussen een dieetwens en een echte allergie/voedselovergevoeligheid, wordt er een marge van ongeveer 10% berekend voor bijvoorbeeld glutenvrije producten. Vaak kun je aan de reactie zien hoe serieus het is. “Mensen die een serieuze overgevoeligheid hebben vinden dit vaak geen probleem en zijn al lang blij dat je ze iets kunt aanbieden”, vertelt Fiona. Zo is het al vaker gebeurd dat iemand glutenvrij wilde eten, maar vervolgens wel de scone van de buurvrouw op zat te eten. “Zoiets wil je liever voorkomen!” Over gluten heerst er nog altijd veel onwetendheid bij de mensen. Vaak realiseren zij zich niet wat er allemaal bij komt kijken om een glutenvrij gerecht klaar te maken.

Ze starten elke ochtend in een brandschone werkomgeving

Om kruisbesmetting te voorkomen, worden alle allergeenvrije gerechten als eerste bereid in de ochtend. Dit gebeurt in een brandschone keuken, want elke avond komt er op elke locatie een schoonmaakster, die de keuken grondig schoonmaakt! Zo starten ze elke ochtend in een schone werkomgeving en wordt daarmee de kans op kruisbesmetting verlaagd.

Wij vroegen aan Fiona wat ze andere horecaondernemers mee zou willen geven: “het is belangrijk om je goed in te lezen en je te verdiepen in allergieën/intoleranties, want je wil niet zo’n grote groep mensen uitsluiten.” Hier heeft ze zeker een punt, want wist je dat een kwart van alle Nederlanders aangeeft een voedselovergevoeligheid te hebben? Dat zijn er mega veel! “Zorg er bovendien voor dat er voldoende keuze is voor mensen met een voedselovergevoeligheid, of zorg ervoor dat een gerecht gemakkelijk omgeswitcht kan worden naar een allergeenvrij gerecht.”

Ik vond het een onwijs leuk interview, waaruit duidelijk naar voren kwam dat ze bij Coffeelicious alles goed op orde hebben. Fiona heet iedereen dan ook van harte welkom op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam, of op de andere locaties! Geef wel duidelijk aan bij de reservering én op locatie waar het om gaat en wat je wel/niet kan verdragen: “het kost veel moeite voor restaurants om rekening te houden met allergieën en intoleranties!”

Laat je het ons weten als je bent geweest?