Onverwachte reactie?

UMCUHoe vaak komen onverwachte allergische reacties voor bij mensen met een voedselallergie? En wat zijn de oorzaken? Het UMC Utrecht en TNO zoeken dat uit samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

In het onderzoek houden 250 patiënten van het UMC Utrecht met een voedselallergie een jaar lang bij wanneer ze bij welk voedingsmiddel een onverwachte allergische reactie hebben gekregen. Ze gebruiken hiervoor een speciaal ontwikkelde online vragenlijst. Het is voor het eerst dat allergische patiënten op deze manier onverwachte reacties bijhouden in een wetenschappelijk onderzoek.

Bij elke onverwachte allergische reactie gaan de onderzoekers na welk voedingsmiddel en welk allergeen verantwoordelijk is geweest voor de reactie. Ze gebruiken hiervoor onder meer de informatie op het etiket. Wanneer het etiket onvoldoende duidelijkheid geeft, onderzoekt TNO het product op de aanwezigheid van niet-vermelde allergenen om de oorzaak van de reactie te achterhalen. De patiënt wordt hierover geïnformeerd. Waar nodig zal de NVWA de fabrikant benaderen om na te gaan hoe de informatie op het etiket verbeterd kan worden. Eind 2014 zijn de resultaten van dit onderzoek bekend.

Allergie
Patiënten met een voedselallergie kunnen ernstig ziek worden na het eten van voedsel dat het allergeen bevat. Belangrijke allergenen zijn onder andere pinda’s, noten, koemelk en kippenei. In Nederland heeft zo’n twee tot drie procent van de bevolking een voedselallergie. Een voedselallergie is helaas niet te genezen. Het enige wat patiënten kunnen doen is het voedingsmiddel strikt vermijden. Patiënten hebben daardoor minder keuzemogelijkheden en moeten voortdurend opletten bij het gebruik van voedingsmiddelen.

In de praktijk blijkt dat patiënten toch risico lopen op een onverwachte allergische reactie. Bijvoorbeeld omdat de informatie op het etiket van een voedingsmiddel onduidelijk of onvolledig is geweest. Een zin als “dit product kan sporen bevatten van noten” geeft niet aan welke noten het product kan bevatten en hoeveel. Ook kan er onbedoeld een allergeen in producten voorkomen door kruisbesmetting in de keuken of fabriek waar een gerecht wordt bereid.