Parabenen minder gevaarlijk dan gedacht

Parabenen, conserveermiddelen die veel in cosmetica gebruikt worden, hebben geen effect op de hormonale systemen van het lichaam. Dat concludeert onderzoeker Florian Schellauf van Industry Trade Body na een onderzoek met ratten.

© ANP Hij presenteerde zijn bevindingen op een conferentie over huidabsorptie en de distributie van chemische stoffen in het lichaam, georganiseerd door de Scandinavian Society of Cosmetic Chemists (SCANCOS) in Zweden.

De studie werd uitgevoerd, na een verzoek van consumentenorganisatie Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS), om meer duidelijkheid te krijgen over de effecten van parabenen. Dit nadat was beweerd dat ze de hormonale systemen van het lichaam zouden aantasten.

Oraal

Uit het onderzoek met ratten kwam naar voren dat na orale inname wel parabenen werden gevonden, maar dat de parabenen slechts gedeeltelijk waren geabsorbeerd na blootstelling aan de huid. Bloedtesten toonden vervolgens enkel de aanwezigheid van parabenen-metaboliet PHBA aan en geen concentratie van de parabenen zelf. Volgens Schellauf heeft het metaboliet PHBA geen invloed op de hormonale systemen wordt het ook gevonden in planten en etenswaren. PHBA vormt dus geen risico voor de gezondheid, aldus Schellauf.

Spoedig

De resultaten van dit onderzoek zullen spoedig worden voorgelegd aan de SCCS, aldus Cosmetic Design woensdag. Zij moeten dan beslissen of ze het gebruik van methyl-, ethyl, propyl- en butylparabenen in cosmetica blijven toegestaan.

Volgens Maria Lodén van SCANCOS kan de beslissing van het SCCS niet snel genoeg vallen.

“Consumentengroepen en gezondheidsorganisaties hebben een anti-parabenen houding aangenomen zonder dat daarvoor genoeg wetenschappelijk bewijs is”, zegt Lodén. “Op basis van de huidige onderzoeksgegevens denk ik dat propyl- en butylparaben in de toekomst de veiligste optie vormen als het gaat om conserveringsmiddelen in cosmetica.”

Geschreven door Nu.nl