REDUCE 7. Pepermuntolie

Pepermuntolie is een vluchtige olie die wordt gewonnen uit de bladeren en stelen van de pepermuntplant. Pepermuntolie bevat als hoofdbestanddeel menthol, een stof met een krampwerende werking. Menthol wordt gebruikt als smaakmiddel in snoepjes en thee, maar ook in tandpasta en scheergel. Het heeft een antibacteriële werking en blijkt de spierspanning van glad spierweefsel in ons lichaam te beïnvloeden. Ons maagdarmkanaal bestaat voor een groot deel uit glad spierweefsels, wat dus door de pepermuntolie wordt beïnvloed. Zo ontstaan er minder krampen. Omdat menthol ook een antibacteriële werking heeft, is het theoretisch ook nog mogelijk dat de bacteriën in onze darm beïnvloed worden en de klachten daardoor verminderen. P

Pepermuntolie die in een capsule zit met een coating (beschermlaag), die bestand is tegen afbraak door maagzuur, heeft de voorkeur. De coating voorkomt namelijk dat de menthol al in de maag vrijkomt. In de dunne en dikke darm is de zuurgraad hoger, waardoor de coating pas in de darmen langzaam oplost. De pepermuntolie komt daardoor pas vrij in de darm en kan daar ter plaatse krampwerend werken.

Tempocol

Pepermuntolie is in Nederland in capsulevorm verkrijgbaar onder de naam Tempocol. Tempocol is het enige geregistreerde geneesmiddel met pepermuntolie. Het is effectief bewezen bij de volgende symptomen van PDS: buikpijn, lichte darmkrampen en winderigheid. Tempocol kan deze klachten verlichten. Het is klinisch bewezen dat pepermuntolie werkt bij deze klachten van PDS. De effectieve capsules van Tempocol helpen je om de ongemakken van buikpijn, lichte darmkrampen en winderigheid te verlichten.

Aanbevelingen over het gebruik

De startdosering van Tempocol is één tot driemaal daags één capsule. De dosering kan, indien nodig, worden verhoogd tot een maximale dosis van twee capsules driemaal daags. Let hierbij op dat de capsule in zijn geheel doorgeslikt dient te worden met een glas water. Om oprispingen te voorkomen is het verstandig de capsule 20 á 30 minuten voor de maaltijd, op een lege maag in te nemen. Ook is Tempocol toegestaan bij kinderen vanaf 8 jaar. De maximale dosering voor kinderen is één capsule driemaal daags.

Het is verstandig te starten met één capsule één keer daags. De pepermuntolie in Tempocol is gehuld in een capsule met een beschermlaag (coating) die bestand is tegen afbraak door maagzuur. Tempocol komt daardoor vrij in de darmen en niet in de maag. Neem contact op met uw arts als uw klacht(en) na 14 dagen niet verminderen of zelfs verergeren. Je mag dit middel niet gebruiken als je allergisch bent voor pepermuntolie of menthol of een van de andere stoffen die in dit geneesmiddel zitten. Je moet extra voorzichtig zijn met dit middel en contact opnemen met uw arts of apotheker voordat je dit middel gebruikt bij: als je al eerder last heeft gehad bij brandend maagzuur of een hiatushernia (uitpuiling van de bovenste gedeelte van de maag). Hierdoor kunnen uw symptomen soms verergeren na het gebruik van de Tempocolcapsules. In dat geval moet je stoppen met het gebruik van dit middel. Lees voor gebruik de bijsluiter door, daar staat de benodigde informatie!

Tempocol is zonder recept verkrijgbaar en kun je hier gemakkelijk online bestellen.

Wil jij meer doen en je leefstijl en dieet aanpassen aan je klachten? Dan is het FODMAP dieet wellicht de oplossing voor jouw PDS klachten. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang alle informatie makkelijk in je mailbox!
{a1344ar30362}