Pindasaus zonder pinda

Ja, ik weet het. Pindasaus zonder pinda bestaat niet! Maar toch… zullen we het pindavrije satésaus noemen dan? We maken het met zonnebloempitten pasta. Eén probleem, er is in Nederland geen pot te koop die 100% gegarandeerd vrij is van pinda’s en noten. Wel in Engeland / Amerika, maar ja, die verzendkosten… Dan maken we het toch gewoon lekker zelf!
Bij de toko of Turkse supermarkt kan je een zakje gepelde zonnebloempitten kopen. Daarvan gaan we eerst de pasta maken.

Op de Allergiebeurs hebben we het laten proeven aan mensen mét en zonder allergie, die waren er erg over te spreken! 

Het begint met de pitten even te roosteren in een pan. Dan komt er iets meer smaak aan de pitten, maar let op dat je ze niet te bruin laat worden, dan zijn ze niet meer lekker.  Als ze afgekoeld zijn doe je ze in de keukenmachine, ik heb mijn Magimix Cook Expert daarvoor gebruikt. Je zou het ook met een staafmixer kunnen doen, maar het duurt wel even voor de pasta klaar is en in deze foodprocessor hoef je er niet meer naar om te kijken. De pitten worden eerst een beetje zanderig van textuur, kleine losse korreltjes. Je moet dan nog even doorgaan, want de olie moet nog vrijkomen uit de korreltjes. Wees geduldig, het wordt echt vanzelf een pasta.

Dan is deel 1 van het proces klaar! Je kunt ook een voorraad maken, de pasta blijft in een goed afgesloten container prima een week goed. Maar ja, wij willen pindasaus! Je hebt dan nog nodig:

1 tl asafoetida (duivelsdrek, geeft ui smaak, te koop bij toko’s)
1 el djintan
2 el djahe
2 el korianderzaad gemalen
1 el sambal
2 el bruine basterdsuiker
300 ml rijstmelk

Je wisselt de plastic kom op de Magimix om voor de metalen kom en doet daar alle ingrediënten in, samen met de pasta. Je hebt ongeveer 250 – 300 gram pasta nodig. Je stelt de Magimix Cook Expert dan in op Expert, *5, 100 graden, 5 minuten. Heb je niet zo’n mooi apparaat, je kunt het ook in een steelpannetje maken. Blijf er dan wel bij, want je moet goed blijven roeren.

Afhankelijk van de dikte kan je er nog wat rijstmelk aan toevoegen. Wat ook heerlijk is, is het hele pak rijstmelk toe te voegen. Handje taugé, wat fijngesneden wortel en – als je het lekker vind – koriander toevoegen en je hebt een heerlijke pindasoep waar geen pinda bij in de buurt komt!