Plantaardig koken

IMG_8274Op uitnodiging van de Alpro Foundation mochten we deelnemen aan de inspiratie sessie over plantaardige voeding. Eet meer groente, fruit, noten, zaden, peulvruchten en graanproducten, dan ben je goed bezig staat in de nieuwe richtlijnen goede voeding, daar wilde we best wat meer over weten!

Dr. J. Marianne Geleijnse, hoogleraar bij de Wageningen Universiteit, trapte de avond af met een lezing over de wetenschappelijke achtergronden van deze nieuwe richtlijnen. Alhoewel de uitleg over de nieuwe richtlijnen al diverse keren is langsgekomen door verschillende sprekers ook bij deze sessie nieuwe dingen gehoord. Marianne gaf bijvoorbeeld aan dat 1 keer in de week een enorme lap ‘rood’ vlees prima past, als je de rest van de week het dan maar achterwege laat. Het gaat er ook nu weer om dat je alles ‘met mate’ gebruikt, op plantaardige voeding na dus 🙂 IMG_8278

Na deze uitleg gingen we aan de slag in de keuken van de kookfabriek. Een van de recepten zullen we hier delen; was echt verrukkelijk! Het recept bevat soja, en in de shoarma zit ook nog selderij. Je zou deze weg kunnen laten en in plaats van de Alpro Variatie op yoghurt ook rijst-room kunnen gebruiken als je soja wilt vermijden. Door plantaardig te koken blijf je vanzelf al uit de buurt van een heel aantal allergenen!

Ingrediënten:
250 gram vega kip shoarma (bijv. Vegetarische Slager)
150 gr quinoa
100 gr (beluga) linzen
2 bospenen, in plakjes
½ komkommer, in blokjes
1 paprika, in blokjes
1 rode ui, in dunne halve ringen
½ bosje platte peterselie
½ bosje selderij

IMG_8282Voor de dressing:
1 teen knoflook, fijn gehakt
1 volle eetlepel Marrokaanse kruiden naar keus (bijv. Ras el Hanout, Falafelmix)
6 el olijfolie
2 el rode wijnazijn
½ el honing
blaadjes munt
Alpro plantaardige variatie op yoghurt naturel

Bereidingswijze:

Kook de quinoa en linzen beetgaar. Laat uitlekken in een zeef. Bak de groenten beetgaar in een beetje olie. Maak de dressing en laat een kwartiertje staan om in te laten trekken. Bak de shoarma knapperig en voeg alles bij elkaar in een schaal.