Rotterdam Science Festival

HuubSavelkoulOp 25 september jl. vond het Rotterdam Science Festival plaats. Dit jaar stond helemaal in het teken van de wetenschap achter voeding. Op het festival werden  wetenschappelijk college’s gekoppeld aan praktische workshops. Eén van de college’s werd gegeven door Prof. Dr. Ir. Huub Savelkoul, wij mochten met Allergieplatform de gekoppelde workshop “Voedselallergie? Maak dan eens een cheesecake zonder cheese” hierbij verzorgen bij De Wereld van Smaak in de Markthal.

Het college van Huub Savelkoul ging over “De geheimen achter voedselallergie”. We kregen erg interessante feitjes over allergieën en je immuunsysteem voorgeschoteld. Wist je bijvoorbeeld dat allergieën in Nederland maar liefst 2 tot 4 miljard euro per jaar kosten? Deze kosten komen voort uit de diagnostiek, doktersbezoeken, medicatie, ziekenhuisopnames, hulp en aanpassingen in huis. Ook ziekteverzuim is een belangrijk aspect in de kosten. Gemiddeld missen mensen door allergieën zo’n 44 werkdagen per jaar en missen kinderen gemiddeld 20 schooldagen per jaar.

Huub Savelkoul zei uit te kijken naar een nieuw upcoming onderwerp, namelijk epigenetica. Hierbij wordt onderzocht of je door het aannemen van een bepaalde leefstijl je genen kan beïnvloeden. Dit is natuurlijk erg interessant of er op deze manier ook een relatie is met allergieën. We gaan dit natuurlijk op de voet volgen!

Na zijn lezing zijn we aan de slag gegaan met de cheesecake zonder cheese. Normaal gesproken heet het dan geen cheesecake meer, maar door het zo te noemen is het wel duidelijk wat voor soort taart er gemaakt wordt.

Het recept delen we graag met je!

cheescajeCheesecake zonder cheese

Dit heb je nodig:

Voor de bodem:
4 dadels
50 g kokosrasp

Voor de vulling:
150 g cashewnoten
40 g kokosolie
50 ml water
25 g kokosbloesemsuiker
1 tl vanille extract
Sap van 1 citroen
Snufje zout

Zo maakt je het klaar:

Voor een lekkere romige cheesecake laag te maken is het fijn als de cashewnoten zacht zijn. Dit kan je doen door ze ongeveer 4 uur voor je de taart gaat maken ze onder water te zetten. Dit kan ook een dag van te voren als je daar tijd voor hebt.

  1. Snij de dadels in kleine stukjes en doe ze dan samen met de kokosrasp in een blender of keukenmachine. Maal het fijn tot een plakkerige massa. Verdeel het mengsel over de bodem van je potje en druk aan met bijvoorbeeld een lepel.
  2. Voor de cheesecake laag giet je de cashewnoten af en doe ze samen met de andere ingrediënten in de keukenmachine of blender. Pureer tot een homogene massa.
  3. Zet de cheesecake ongeveer een uur in de vriezer om op te laten stijven.
  4. Serveer met stukjes aardbei of eet hem zo, geniet ze!

Dit recept bevat geen gluten, lactose, koemelk, kippenei, soja, pinda, vis, lupine, mosterd en selderij.
Dit recept bevat wel cashewnoten.