Comfort food voor koude dagen: SIBO-vriendelijk recept van sappige runderballetjes in een frisse tomatensaus van verse tomaten, met gegrilde rode kool voor extra bite.
Runderballetjes in verse tomatensaus met gegrilde rode kool
Recept van Allergieplatform / Happy Living AcademySIBO-vriendelijk wintergerecht met sappige runderballetjes in een saus van verse tomaten, geserveerd met gegrilde rode kool (1 oranje ingrediënt; beperk tot ca. 150 g p.p.).
Dit recept kan gemaakt worden zonder gluten, lactose, ei, pinda, noten, soja, sesam, vis, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, lupine en sulfiet.
2
porties520
kcal40
minutenIngrediënten
300 g rundergehakt
1 el psylliumvezels
1 el peterselie
1 tl oregano (gedroogd)
0.5 tl zout
peper
3 el olijfolie
- — Voor de saus —
500 g tomaten
2 st lente-ui, alleen groene deel
1 el citroensap
1 st laurierblad
1 el knoflookolie (optioneel)
- — Gegrilde rode kool (oranje; max. 150 g p.p.) —
300 g rode kool
1 el olijfolie
1 tl karwijzaad
0.5 tl zout
peper
1 el citroensap
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de rode kool in 4 parten.
- Meng de parten met 1 el olijfolie, karwijzaad, zout en peper. Verdeel op een bakplaat en rooster 20–25 minuten tot de randen karamelliseren. Haal uit de oven en besprenkel met 1 el citroensap.
- Hak de peterselie fijn. Snijd het groene deel van de lente-ui in ringetjes. Snijd de tomaten in blokjes.
- Meng voor de balletjes het rundergehakt met psylliumvezels, peterselie, oregano, 0,5 tl zout en peper. Vorm 8 kleine balletjes en laat 5 minuten rusten.
- Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes rondom bruin (ca. 5 minuten). Haal uit de pan en zet apart.
- Voeg voor de saus 1–2 el (knoflook)olie toe aan dezelfde pan. Fruit kort de lente-ui (groen) 30 seconden. Voeg de tomaten en het laurierblad toe, breng op smaak met zout en peper en laat 8–10 minuten zachtjes inkoken. Roer 1 el citroensap erdoor.
- Leg de balletjes in de tomatensaus en laat nog 5 minuten meestoven tot ze gaar zijn. Serveer met de gegrilde rode kool (let op: max. 150 g p.p. als oranje SIBO-portie).
Voedingswaarde
2 porties per recept
- Hoeveelheid per portieCalorieën520
- % Dagelijkse hoeveelheid *
- Totaal vet
32g
42%
- Totaal koolhydraten
18g
7%
- Vezels 7g 25%
- Eiwit 36g 72%
* Het % is gebaseerd op de gemiddelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.