Runderballetjes in verse tomatensaus met gegrilde rode kool

Comfort food voor koude dagen: SIBO-vriendelijk recept van sappige runderballetjes in een frisse tomatensaus van verse tomaten, met gegrilde rode kool voor extra bite.

Runderballetjes in verse tomatensaus met gegrilde rode kool

Runderballetjes in verse tomatensaus met gegrilde rode kool

Recept van Allergieplatform / Happy Living Academy
0.0 van 0 stemmen

SIBO-vriendelijk wintergerecht met sappige runderballetjes in een saus van verse tomaten, geserveerd met gegrilde rode kool (1 oranje ingrediënt; beperk tot ca. 150 g p.p.).

Dit recept kan gemaakt worden zonder gluten, lactose, ei, pinda, noten, soja, sesam, vis, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, lupine en sulfiet.

Gang: diner
Porties

2

porties
Calories

520

kcal
Klaar in

40

minuten

Ingrediënten

  • 300 g rundergehakt

  • 1 el psylliumvezels

  • 1 el peterselie

  • 1 tl oregano (gedroogd)

  • 0.5 tl zout

  • peper

  • 3 el olijfolie

  • — Voor de saus —
  • 500 g tomaten

  • 2 st lente-ui, alleen groene deel

  • 1 el citroensap

  • 1 st laurierblad

  • 1 el knoflookolie (optioneel)

  • — Gegrilde rode kool (oranje; max. 150 g p.p.) —
  • 300 g rode kool

  • 1 el olijfolie

  • 1 tl karwijzaad

  • 0.5 tl zout

  • peper

  • 1 el citroensap

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de rode kool in 4 parten.
  • Meng de parten met 1 el olijfolie, karwijzaad, zout en peper. Verdeel op een bakplaat en rooster 20–25 minuten tot de randen karamelliseren. Haal uit de oven en besprenkel met 1 el citroensap.
  • Hak de peterselie fijn. Snijd het groene deel van de lente-ui in ringetjes. Snijd de tomaten in blokjes.
  • Meng voor de balletjes het rundergehakt met psylliumvezels, peterselie, oregano, 0,5 tl zout en peper. Vorm 8 kleine balletjes en laat 5 minuten rusten.
  • Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes rondom bruin (ca. 5 minuten). Haal uit de pan en zet apart.
  • Voeg voor de saus 1–2 el (knoflook)olie toe aan dezelfde pan. Fruit kort de lente-ui (groen) 30 seconden. Voeg de tomaten en het laurierblad toe, breng op smaak met zout en peper en laat 8–10 minuten zachtjes inkoken. Roer 1 el citroensap erdoor.
  • Leg de balletjes in de tomatensaus en laat nog 5 minuten meestoven tot ze gaar zijn. Serveer met de gegrilde rode kool (let op: max. 150 g p.p. als oranje SIBO-portie).

Voedingswaarde

2 porties per recept


  • Hoeveelheid per portieCalorieën520
  • % Dagelijkse hoeveelheid *
  • Totaal vet 32g 42%
    • Totaal koolhydraten 18g 7%
      • Vezels 7g 25%
    • Eiwit 36g 72%

      * Het % is gebaseerd op de gemiddelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.