Snel en efficiënt stofzuigen

Stofzuigen is voor veel mensen geen leuke klus. Maar het is iets wat toch regelmatig moet gebeuren.
Als je last van pollen- of huisstofmijt allergie of last van andere luchtwegaandoeningen hebt, is het beter om iemand anders te laten stofzuigen en niet in de ruimte aanwezig te zijn die wordt gestofzuigd (geluk bij een ongeluk). Hier een aantal tips om het huis en jezelf zo lang mogelijk van je stofzuiger te laten genieten.

Ontluchten

Zet als het kan een raam of deur open als je aan het stofzuigen bent. Dan sla je twee vliegen in één klap. Zorg wel voor een pollenhor als je last hebt van hooikoorts, anders vliegen de pollen zo naar binnen!

Regelmaat

Minimaal éénmaal per week stofzuigen voorkomt de opbouw van ruwe deeltjes, die middels wrijving voor kunnen zorgen dat de tapijtvezels beschadigd raken. Als je een huisstofmijt-, pollenallergie of last van andere luchtwegaandoeningen hebt, kan je beter elke dag stofzuigen.

Efficiëntie

Ga je een complete ruimte stofzuigen, verdeel de vloer dan in blokken. Deze kun je dan  één voor één afwerken, zodat je geen plekje overslaat. Vergeet niet de plinten, kieren, hoekjes en spleten in zitmeubels ook te stofzuigen. Neem in de slaapkamer ook je matras mee met het stofzuigen, je zult versteld staan wat daar vanaf komt!

Grondig

Voordat je de stofzuiger pakt, neem dan eerst alle gladde oppervlaktes af met een vochtige doek of swiffer. Begin altijd hoog en werk dan naar beneden. Bij gladde vloeren hoef je niet elke dag te stofzuigen, je kunt er ook even met een natte doek of swiffer langs gaan.

Geur

Koolfilters voorkomen dat er nare geurtjes uit je stofzuiger ontsnappen. Heb je geen stofzuiger met koolfilter, dan kun je een beetje zuiveringszout (baking soda) in de stofzuigerzak opzuigen. Baking soda is vaak bij de toko verkrijgbaar en houdt nare geurtjes vast.

Do’s

Vervang de filters tijdig voor een optimaal schoonmaakresultaat. Vooral voor mensen met allergieën is dit noodzakelijk. Gewone (HEPA) filters dienen 1 à 2 keer per jaar vervangen te worden en wasbare filters kunnen vaak wat langer mee. Wasbare filters zijn goedkoper in gebruik, maar minder hygiënisch.

Geschreven door Tiffany Pinas