Soja helpt bij slaapproblemen tijdens de menopauze

Soja-isoflavonen kunnen slaapproblemen tijdens de menopauze verminderen. Dit blijkt uit resultaten van een Braziliaans onderzoek, gepubliceerd in ‘Menopause: the journal of the North American menopause society’. Vrouwen die 4 maanden lang soja-isoflavonen consumeerden, hadden significant minder slaapproblemen dan vrouwen die een placebo kregen.
 
Dat  isoflavonen, natuurlijke plantenbestanddelen typische  klachten als opvliegers tijdens de menopauze kunnen helpen verminderen, was al bekend uit eerder onderzoek. Maar niet eerder is er onderzoek gedaan naar de invloed van isoflavonen op de slaapproblemen die 28 tot 63% van alle vrouwen tijdens de menopauze ervaren. De klachten variëren van minder slapen tot moeilijker in slaap vallen en niet doorslapen. Heel vaak slapen vrouwen minder goed tijdens menopauze dan vòòr de menopauze.

Aan het Braziliaans onderzoek deden in totaal 38 vrouwen (50-65 jaar) mee die in de menopauze waren. De helft diende dagelijks 80 mg soja-isoflavonen te consumeren, de andere helft kreeg een placebo (zonder werkzame bestanddelen). Zowel aan het begin van de studie als na 4 maanden werden aan de hand van een vragenlijst en een slaaponderzoek de kenmerken van hun slaap in kaart gebracht.
De vrouwen die isoflavonen kregen, hadden significant minder slaapproblemen dan de vrouwen in de placebogroep. Voor aanvang van de studie had 90% van de vrouwen in de isoflavonengroep slaapproblemen. Na 4 maanden was dit percentage gedaald tot 37%. De vrouwen rapporteerden minder slaapklachten en dit werd bevestigd in objectief slaaponderzoek. In de placebogroep daalde het percentage vrouwen met slaapproblemen van 95 naar 63%.
De onderzoekers concluderen dat soja-iosoflavonen kunnen helpen bij slaapproblemen tijdens de menopauze maar geven ook aan dat er meer onderzoek nodig is om de resultaten te bevestigen.
Onderzoek
Hachul, H., et al. “Isoflavones decrease insomnia in postmenopause.” Menopause. 18, 2: (2010)

Geschreven door Hachul, H., et al.    

Opmerkingen: Wij zijn benieuwd naar jullie bevindingen! Laat het ons weten op Twitter @allergiesuper of Facebook: http://www.facebook.com/allergysupermarket of op Hyves: http://allergiesupermarkt.hyves.nl/