Zijn deze stoffen rustgevend voor je darmen?

Heb jij, wellicht toen je nog niet wist dat je PDS hebt, wel eens het advies gekregen om een product te gebruiken ter kalmering van je darmen? Venkel- en Kamillethee, Artisjok en inuline zouden ideaal zijn om jouw darmen te kalmeren… Maar hoe kan het dan dat tijdens het FODMAP arm dieet deze stoffen op de rode lijst staan? Wij vroegen het experts op gebied van voedingssupplementen; Bianca Lanenga, werkzaam bij Orthica en Annemieke Meijler werkzaam bij Energetica Natura.

Bianca legt ons uit: “De actieve stoffen van deze producten zijn verantwoordelijk voor de kalmerende effecten. Echter, bij PDS heb je een probleem erbij: je kan bepaalde koolhdraatgroepen niet goed verdragen, ongeacht de kalmerende effecten van de werkzame stoffen.”

Je reageert dus op een ander stofje in hetzelfde product; voor de één kalmerend, voor iemand met PDS dus juist een trigger voor klachten.

Vergelijk het met een notenallergie: mensen die allergisch zijn reageren op het eiwit in noten, maar voor andere mensen zijn noten een bron van gezonde voedingsstoffen.

Stoffen rustgevend of irriterend

Venkel: Het is bekend dat Venkel de symptomen van een opgeblazen gevoel en winderigheid kan verminderen. Venkel zou helpen bij darmgisting en overmatige vorming van darmgassen. Tevens stimuleert het de melkproductie bij borstvoeding. Echter, venkelthee bevat een relatief hoog gehalte fructanen, vandaar dat het niet geschikt is voor FODMAP. Mensen die geen probleem hebben met FODMAPs, hebben geen last van deze stof en kunnen daarom wel het kalmerende voordeel hebben van venkelthee.

Kamille: Ook kamille is hoog in fructanen wanneer in theevorm genuttigd. In de dunne darm lijkt kamille contracties(krampen) te verminderen en er wordt een kalmerend effect gezien via remmen van maagzuur. Het kan goed helpen bij de vertering, maar dit betekent wel dat de darm langer in contact staat met deze stof.

Artisjok: Dit wordt vooral ingezet bij galblaas- en leverproblemen. Daardoor heeft het indirect een positieve werking op de spijsvertering. Want bij een slechte gal/lever werking is een trage darmwerking vaak een gevolg. Artisjok is getest bij patiënten met PDS, daarbij werden goede resultaten geboekt betreft vermindering van de klachten. Echter, de resultaten zijn tegenstrijdig, want bij andere patiënten worden de klachten juist erger. Artisjok is hoog in fructanen, dus vandaar dat het advies is te schrappen tijdens het FODMAP arm dieet.

Inuline: Dit werkt met name goed bij obstipatie(verstopping), aangezien het vezels zijn die water opnemen en daarbij onder andere het gewicht van de darminhoud verhogen en de stoelgang en mogelijk peristaltiek bevorderen, maar gezien het een onoplosbare vezel is, wel zeer heftig voor de snel geïrriteerde darm, zoals bij PDS.

Wij kunnen natuurlijk niet voorspellen of jij positief of niet reageert op deze stoffen. Verse varianten en/of theeën (Artisjok, venkel, kamille) zijn reeds getest of zij wel of niet geschikt zijn voor het FODMAP arm dieet en wij adviseren dan ook deze adviezen aan te houden. Supplementen echter zijn niet getest en kunnen dus per persoon verlichting of juist klachten geven. Probeer tijdens de eliminatie fase deze producten in ieder geval te vermijden om een duidelijk beeld van jouw klachten te kunnen schetsen.