Strijd voor glutenvrij

De afgelopen weken waren er twee leuke wedstrijden waar consumenten zelf een broodje konden samenstellen. Een grote groep glutenvrije mensen greep deze kans met beide handen aan om aandacht te vragen voor hun dieet.

McDonalds

Zo was er de actie van McDonalds: http://www.debekendsteburger.nl/. Je kon bij die actie een eigen broodje samenstellen. Er waren  actievoorwaarden, maar nergens stond dat je geen glutenvrij broodje mocht omschrijven, of welke allergie of overgevoeligheid dan ook.
Helaas heeft McDonalds toch alle broodjes die als glutenvrij  omschreven waren uit de wedstrijd gehaald met verwijzingen naar deze artikelen:

Artikel 2.1.1.B: Namen met kwetsend of ongepast taalgebruik, of met daarin beschermde merk- of productnamen, of internetsites, of die in strijd zijn met de goede smaak of fatsoen worden, zonder opgaaf van redenen, niet in behandeling genomen en uitgesloten van deelname.

Artikel 3.14: Inzendingen mogen niet strijdig zijn met enig recht van derden, de wet, regelgeving, of goede zeden en evenmin aanzetten tot handelingen die in strijd zijn met enig recht van derden, de wet, regelgeving en goede zeden. Zie verder de tweet van Inge (@qwatshttp://www.twitlonger.com/show/hbhgdf

hmmmm, dat geeft te denken. Wel is duidelijk dat de roep om aangepaste snacks aandacht heeft opgeleverd, gisteren kwam ook een reactie van McDonalds dat ze aan het kijken zijn naar de mogelijkheden om net zoals in een aantal omringende landen ook een glutenvrij broodje aan te bieden.

HEMA

De andere actie die loopt is van de Hema: http://broodje.hema.nl/. Ook daar worden vele broodjes gemaakt die geschikt zijn voor mensen met een allergie of overgevoeligheid, kijk voor de grap eens bij alle glutenvrije: http://broodje.hema.nl/#/galerij/0/CreateDate/DESC/glutenvrij.

Als je een beetje door de ontwerpen gaat zie je dat er echt veel gestemd wordt, en veel broodjes gemaakt worden die speciaal bedoeld zijn voor mensen met een dieet. Zouden deze acties zoden aan de dijk zetten? Ik hoop het! Stemmen jullie in ieder geval mee?

————————-

Update 12 mei 2012

de mail van McDonalds gevonden die aan één van de deelnemers is verzonden:

Geachte mevrouw XXX,

Hartelijk dank voor uw reactie. Helaas kunnen we de glutenvrije burger niet opnemen in de competitie, omdat McDonald’s geen glutenvrije broodjes verkoopt. Daarom kun je in de Bekendste Burger competitie ook niet kiezen uit glutenvrije broodjes. Naamgeving van de burger met hierin glutenvrij zou misleidend kunnen zijn

McDonald’s luistert altijd naar de wensen en behoeften van haar gasten. In een beperkt aantal Europese landen waaronder Zweden, Finland en sinds kort ook Spanje, is inmiddels een glutenvrij broodje te bestellen.

McDonald’s Nederland wil de mogelijkheid van een glutenvrij broodje nader onderzoeken en bezien of een aanpassing van de keten in Nederland mogelijk is.

Met vriendelijke groet,
McDonald’s Nederland B.V.

Linda Peters

——————