Op het world wide web – het internet- is heel veel informatie te vinden over intoleranties, dat lezen wij natuurlijk ook. Helaas zien we ook dat verkeerde of verouderde informatie blijft circuleren omdat pagina’s elkaars informatie kopiëren of wanneer een ervaring als feit wordt gepubliceerd. Mr Trump zou het nep-nieuws noemen 🙂 stukken kopiëren zonder wetenschappelijke bronnen te checken…
In samenwerking met onze medisch advies commissie, bestaande uit allergologen, professoren en gespecialiseerde diëtisten proberen we orde in de chaos te scheppen.
Gisteren kregen we een goede vraag over het gebruik van knoflook en ui tijdens het sulfiet beperkt dieet: “Overal vind ik dat dit niet kan, maar jullie zeggen dat verse knoflook wel gebruikt kan worden…” Deze vraag hebben we voorgelegd aan onze medisch adviescommissie.
Sulfiet
Sulfiet wordt al eeuwen toegevoegd aan levensmiddelen zoals wijn, bier, gedroogde vruchten en groenten, jam en stroop, om bederf te voorkomen. Op zichzelf staande sulfietovergevoeligheid komt niet heel vaak voor maar veel astmapatiënten hebben wél last van deze overgevoeligheid. In Nederland hebben ongeveer 1 tot 4 op de 1000 mensen last van sulfietovergevoeligheid. De exacte cijfers zijn onbekend vanwege de verschillende meetmethodes en de verschillen in het stellen van de diagnose.
Allergoloog Theo Roovers legt hierover uit: “Over de sulfieten is de nodige (medische) onduidelijkheid. We kennen klassieke IgE gemedieerde allergieën (zeer zeldzaam!) maar vooral de type 4 allergie (contactallergie voor sulfiet; vaak gezien bij een huidplaktest). Het is lastig en medisch niet duidelijk of je dan ook direct over de voeding iets moet zeggen. Niemand weet dat eigenlijk…”
Deze positieve ontwikkeling zien wij bij diverse intoleranties; er wordt erg veel onderzoek gedaan en door nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken kunnen wij mensen steeds beter adviseren en helpen. Bijvoorbeeld over sulfiet en het gebruik van look-achtigen:
Diëtist Margreet Timmer geeft aan: “Het klopt dat vooral knoflook, ui en sjalotten zwavelrijke gewassen zijn maar bij mensen met een sulfiet intolerantie geven zij in de praktijk zelden klachten. Klachten horende bij een prikkelbare darm worden hier niet bij gerekend; dit zijn klachten waar een ander mechanisme aan de grondslag ligt; daarbij gaat het wel om de verse producten. Als het gaat om knoflook(tenen of pulp) of verwerkte ui in potjes alsmede uipoeder en knoflookpoeder kunnen deze producten zeker sulfiet bevatten en geven deze wel vaak klachten. Evenals alle producten of gerechten waarin dit is verwerkt.
Ik krijg heel duidelijk last van hartritmestoornissen bij het eten van voeding met sulfiet, en dus ook van ui en prei. Van knoflook is het me nog steeds niet duidelijk, wat is jullie ervaring hiermee?
Hallo Margriete,
Zoals je in het artikel kunt lezen adviseren wij niet standaard de verse producten te mijden, daar deze zelden klachten veroorzaken.
Heb je natuurlijk een verdenking dat een product klachten geeft zou ik een eliminatie-introductie doen. Kort gezegd: eerst weglaten zodat je klachtenvrij bent en dan in opbouwende hoeveelheid per dat steeds iets meer introduceren om te testen of en bij welke hoeveelheid je de klachten ervaart.
Hopelijk kun je iets met mijn antwoord.
MvG. Marieke | Team AllergiePlatform
Beste Marieke,
Uiteraard was ik er niet achter gekomen zijn indien ik geen symptomen zou hebben en een vermoeden (“last hebben” zeggen we in het Vlaams; immers het gaat hier over een onaangename combinatie van lichte hartritme stoornis, een gevoel van slokdarm spasme, gevoelige longen, snotneus en heesheid alsook een prikkelige hoest (in mindere mate). De reden daar kom ik nu pas achter : ik maak nl groente bouillon met flink wat ajuin, prei en veel knoflook en gebruik dit als basis voor een dagelijkse kom soep. Het Gaat hier niet over een allergie maar idd een intolerantie bij grote hoeveelheden van Ajuin prei en flink wat look. Drink ik dan twee kommen soep op dezelfde dag (met name nog 1 kop ‘s avonds), dan heb ik de volgende dag zowat alle bovenstaande symptomen.