Theobromine allergie

Wat is theobromine?

Theobromine is een stof die valt onder de groep methylxantines, dit zijn stoffen met een stimulerend effect en zit bijvoorbeeld in chocolade. Onder deze groep vallen ook cafeïne in koffie (koffiebonen) en theophylline in thee. Theobromine stimuleert het zenuwstelsel, de waterhuishouding, de hartspieren, de darmwand en bloedvaten. Theobromine wordt door de mondholte en maag erg snel opgenomen en heeft dus snel effect in het lichaam. De lever breekt de stof af, die vervolgens via het bloed als afvalstof via de nieren wordt afgevoerd.

Theobromine als poeder heeft een erg bittere smaak en is dus niet geschikt om in pure vorm te worden gegeten. Dit verklaart ook de bittere smaak van pure chocolade; dit komt door de grote hoeveelheid theobromine.

Bijwerkingen theobromine

Theobromine heeft een stimulerende en verslavende werking. Door de stimulerende werking van theobromine wordt de lichaamsactiviteit verhoogd. Het gevolg hiervan is een versnelde hartslag en verhoogde urineproductie wat weer kan leiden tot uitvalsverschijnselen en een verstoorde ademhaling.

Chocolade allergie

Theobromine komt voornamelijk voor in cacaobonen en in mindere mate in koffiebonen, theebladeren en colanoten. Hoe meer cacao aanwezig is hoe meer theobromine het bevat. Chocolade is een product dat veel theobromine bevat. Vooral pure chocolade bevat een grote hoeveelheid theobromine, melkchocolade bevat minder van deze stof. In witte chocolade bevindt zich ook theobromine omdat in de gebruikte cacaoboter theobromineolie zit; met een hoeveelheid van 2mg per gram zit hier wel de laagste hoeveelheid  in van alle soorten. Dus heb je het idee dat je een chocolade allergie hebt, dan zou het zo maar kunnen zijn dat het niet om de chocolade gaat, maar dat je overgevoelig bent voor theobromine.

Aanbeveling

Er wordt aangeraden niet meer dan de aanbevolen dosering te nemen. Dit is maximaal 400 mg per dosering en maximaal drie keer per dag, dit is 1200 mg per dag totaal.

Theobromine allergie?

Wanneer je klachten ervaart bij het binnenkrijgen van theobromine, dan kan dit wijzen op een overdosis. Je kunt dus geen theobromine allergie hebben maar klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen kunnen duiden op een te hoge inname.