Vermoed jij een allergie/overgevoeligheid te hebben? Wees dan niet bang en ga naar de huisarts om uit te laten zoeken waar je last van hebt. Niets is zo vervelend als maanden- of jarenlang te leven met klachten die je eigenlijk niet hoeft te hebben. Zodra je precies weet wat de oorzaak is, kun je de klachten gericht gaan bestrijden. Een gesprek bij een huisarts duurt vaak niet lang, en toch moet er veel worden besproken. Hier een aantal tips die je kunnen helpen het beste uit zo’n gesprek te halen.
Tip 1
Neem iemand mee naar het consult(boek eventueel een dubbel consult!) waar je jezelf prettig bij voelt en die alles van je weet. Deze persoon kan het gesprek aanvullen en kan, als nodig, gegevens die uit het gesprek komen opschrijven.
Tip 2
Houd van tevoren een klachtendagboek bij. Gebruik hiervoor een aparte schrift, boekje of gebruik je telefoon. Hierin noteer je de klachten, duur van de klachten. Je huisarts heeft met behulp van dit dagboek een beter zicht op jouw klachtenpatroon en kan je dan beter helpen.
Tip 3
Maak van te voren een lijst met vragen die je de huisarts hebt. Maak een briefje of zet de vragen in uw mobiele telefoon, dan heb je het altijd bij je. Hier bloggen wij snel nog meer over; wat zijn goede vragen?!
Tip 4
Als iets niet duidelijk is, vraag het dan. Artsen kunnen nog wel eens gebruik maken van vakjargon zonder dat ze dit in de gaten hebben. Of ze gaan er vanuit dat je al kennis van zaken hebt terwijl je alles voor het eerst hoort.
Tip 5
Loop thuis nog even het gesprek na met de arts en schrijf alle belangrijke punten op. Als je iemand hebt meegenomen, kun je dit samen doen. Je kunt bijvoorbeeld de antwoorden op je eigen vragen uitschrijven.
Tip 6
Allergieën kun je op alle leeftijden krijgen en kan op zeer jonge leeftijd getest worden. Laat je niet weerhouden door je leeftijd.
Tip 7
Heeft de test bij de huisarts aangetoond dat je een allergie/overgevoeligheid hebt? Wat nu? Vraag de huisarts wat je in het dagelijks leven kunt doen om je klachten te verminderen.
Tip 8
Als de huisarts je een bepaalde behandeling voorschrijft, kun je hem vragen waarom hij hiervoor kiest. Zijn er ook andere behandelmethoden en wat zijn de risico’s en bijwerkingen hiervan? Als je zelf nog het een en ander wilt uitzoeken of ergens over wilt nadenken, kun je altijd om bedenktijd vragen. Bedenk wel dat de huisarts ervaring heeft met patiënten zoals jij in zijn praktijk / loopbaan.
Tip 9
Heeft de huisarts je een medicijn voorgeschreven, maar gaan de klachten niet weg? Bespreek dit en vraag eventueel om een ander medicijn. Er zijn talloze medicijnen of supplementen op de markt, waarvan er vast wel een bij zit die jouw klachten kan verminderen (bijvoorbeeld bij hooikoorts)
Tip 10
Ontspan, je bent op de goede weg! Je bent gestart met de zoektocht naar de oorzaak van je klachten, dit is heel goed! Nu kun je stap voor stap werken aan een klachtenvrije toekomst.
Lees meer:
- Bereid je voor op een bezoek aan de huisarts Eerder schreven wij al over hoe je je goed kunt...
- Kinderen en allergie: 5 tips voor de vakantie-uitjes De zomervakantie is gestart en dat betekent leuke uitjes voor...
- Huisarts heeft te weinig middelen voor astmadiagnose kind Huisartsen hebben te weinig middelen om de ernst van astma...
- 5 tips voor glutenvrije trips & etentjes! Heb jij coeliakie en wil je gewoon lekker ontspannen weg...
- Vanille vla eten als je een lactose-intolerantie hebt, kan dat? Heb je een lactose-intolerantie maar wil je toch af en...