Uitzonderlijk pollenseizoen 2011

Het lange, droge en hete voorjaar heeft een uitzonderlijk hoge piek boompollen gebracht en met name rond de Paasdagen gezorgd voor een pollendeken over ons land, waar veel mensen last van hebben gehad. Niet alleen in de vorm van hooikoorts, maar ook door de dikke laag pollen op auto`s, tuinmeubelen, enz.. In het Paasweekend is tot driemaal zoveel boompollen geteld als normaal.

De afgelopen zomer kenmerkte zich als de natste zomer in honderd jaar, aldus het KNMI.
De grote droogte heeft in eerste instantie ervoor gezorgd dat het gras zich minder goed ontwikkelde in de lente, waardoor er een inhaalslag verwacht werd. Maar door de aanhoudende enorme hoeveelheden neerslag werd de lucht voortdurend schoongewassen. Daardoor is gedurende het graspollenseizoen veel minder graspollen in de lucht geweest.

Hoe gaat het verder?
Tijdens rustig najaarsweer de komende dagen zal nog behoorlijk wat pollen van de Grote brandnetel in de lucht kunnen komen. Bijvoeten zijn bijna uitgebloeid en geven hooguit lokaal nog wat sterk allergeen pollen af. Ambrosia echter bloeit daar waar hij nog staat en nog niet verwijderd is. Het pollenteam van het Elkerliekziekenhuis in Helmond heeft inmiddels ook Ambrosiapollen geteld. Dit pollen is zeer sterk allergeen. Help mee om de plant te herkennen en te verwijderen www.hooikoorts.tv/ambrosia.

Grassen zien we nog lokaal bloeien in kleine aantallen. Raaigrassen en Straatgras staat nog steeds ook in de stad te bloeien. Verder zie je enkele frisse bloeiwijzen van Kropaar, Glanshaver en Gestreepte witbol. Een gras dat oprukt in steden is Handjesgras. De grote bloeiende pluimen van Riet zie je volop langs waterkanten.

Schimmelsporen kunnen hooikoortsachtige klachten veroorzaken. Hoge luchtvochtigheid speelt een grote rol bij het voorkomen van schimmelsporen in de lucht. Naast paddestoelen, die ascosporen en basidiosporen in de lucht brengen, komen vooral sporen van de geslachten Cladosporium en Alternaria in de lucht. Er kunnen meer dan duizend sporen voorkomen per m3 lucht. Sporen van schimmels zijn kleiner dan pollen (minder dan 10 micrometer) en kunnen daardoor dieper in de luchtwegen doordringen.