Op vakantie met een allergie

Wat zijn we allemaal weer blij dat het zonnetje zich laat zien. De vakantiekriebels (weer eens wat anders dan de allergie-kriebels) barsten los! Heb jij je vakantie al geboekt? Of ben je wellicht terughoudend omdat je niet helemaal weet hoe je dat met jouw allergie het beste kunt aanpakken? Natuurlijk ga je op vakantie om te ontspannen, daarom hebben wij deze vakantietips voor jou:

Voorbereiden, begin op tijd!

Lees je goed in over de locatie en de te verwachten vakantie. Is het daar warm of kan het ook afkoelen? Verblijf je in een hotel, appartement of een bungalow en ga je met alleen volwassenen of neem je (kleine) kinderen mee? Dit heeft allemaal invloed op het verloop van je vakantie en wat je mee moet nemen.

Maak een lijstje met de dingen die je mee moet en wilt nemen. Denk allereerst aan je portemonnee-inhoud zoals: creditcards, rijbewijs en (buitenlands) geld. Stop ook de reisdocumenten en je paspoort in de handbagage. LET OP: In sommige landen is het verplicht dat je paspoort minimaal 3 maanden geldig is; je hebt nu nog tijd, snel naar de gemeente! Schrijf daarna op welke kleding, toiletartikelen(medicijnen?) en zonnebrand je mee wilt nemen. Je koffer en handbagage zal wel aardig vol raken, maar heb je ook aan de camera, het fototoestel, en de opladers gedacht?

Denk ook na over je werk, is daar alles goed geregeld? Ben je een dag voor je vakantie al vrij om de koffers te pakken en de laatste boodschappen te doen? Dat is wel zo lekker! Handig is om voor je email de autoresponder in te stellen. Hiermee geef je aan dat je op vakantie bent en dat je de email dus pas na terugkomst zult beantwoorden. Stel de terugkomdatum ruim in zodat je tijd hebt om alles na terugkomst rustig aan te pakken.

Zorg dat alle levende achterblijvers goed verzorgd worden. Misschien breng je je huisdier ergens onder of komt er iemand bij je thuis. Heeft deze persoon al je huissleutel(waar ligt die reserve sleutel ook alweer)? Denk eraan je planten op een gunstige plek te zetten en iemand te vragen deze water te geven; ‘Sla die van plastic gerust over’. Het is wellicht handig dat dezelfde persoon ook je post even sorteert.

Allergieën en op reis…

Heb jij, je partner of je kindje een allergie dan is een goede voorbereiding nóg belangrijker. Neem voldoende medicijnen(bv. antihistamine of je epipen + reserve) mee en stop deze altijd in je handbagage. Sommige medicijnen kunnen niet tegen het temperatuurverschil in het opslagruim van het vliegtuig. Bovendien kunnen de koffers kwijtraken of vertragen en je wilt niet zonder medicijnen komen te zitten! Vraag bij je apotheek of huisarts om een medisch paspoort. Mochten er bij de douane vragen komen over je medicijnen, dan is het wel zo handig dat daar alles in staat.

Het is altijd aan te raden om een voorraadje voor jouw allergie geschikte producten mee te nemen. Vaak moet je op vakantie even zoeken naar geschikte producten, dus voor de eerste paar dagen is een wel lekker om je daar geen zorgen over te hoeven maken! Verblijf je in een huisje is het helemaal makkelijk je eigen producten direct bij de hand te hebben! Bij een aantal luchtvaartmaatschappijen mag je extra bagage meenemen als je een voedselallergie hebt. Vraag ernaar bij je reisbureau of -maatschappij. Maak je een lange vlucht waar je dus ook iets wilt eten? Informeer dan bij de maatschappij wat de mogelijkheden zijn voor de maaltijden aan boord. Glutenvrij, lactose-arm, notenvrij, vegetarisch, suikervrij of zelfs raw food is bij sommige maatschappijen mogelijk!

Heb je last van huisstofmijtallergie, neem dan eventueel een vakantie- of reissetje met beddengoed mee. De bedden in vakantieverblijven zijn vaak al wat ouder en niet altijd even schoon, dit kan een hoop last veroorzaken. Met je eigen hypoallergene beddengoed kan het niet fout gaan. Denk ook aan (vochtige) schoonmaakdoekjes om het verblijf even schoon te maken bij aankomst. Er zijn ook speciale huisjes en hotelkamers beschikbaar die zijn ingericht voor mensen met een huisstofmijtallergie. Deze kamers worden extra schoongemaakt en hebben vaak gladde vloeren.

Met een voedselallergie is het belangrijk dat je de basis in ieder geval zelf meeneemt. Denk hierbij aan (houdbaar) brood, crackers en/of ontbijtproducten en drinken zoals een melkvervanger, zo kun je in ieder geval iets eten bij aankomst. Ook kun je de eerste dag makkelijk maken met een blik soep of pasta met saus bij het avondeten.

Een zoete of zoute snack is fijn om zo in je tas te kunnen stoppen tijdens een dagje weg. Zeker als je met kinderen op reis gaat is het handig je eigen snoepjes mee te brengen.

Voor baby’s en peuters zijn er handige T-shirtjes of armbandjes te koop die aangeven dat je kindje een allergie heeft. Natuurlijk kun je deze ook zelf laten drukken! Dit kan voorkomen dat je kindje net dat ene snoepje krijgt wat een allergische reactie kan uitlokken. Dit zijn allemaal kleine tips om je vakantie (met een allergie) wat makkelijker en meer ontspannen te maken.

Nu kun je helemaal bijkomen tijdens je welverdiende vakantie! Laat de (voor)pret maar beginnen!