Veggie Festival en Big Green Egg Flavour Fair 2018

Hoe lastig is het om naar een food festival te gaan als je last hebt van een allergie? De afgelopen weekend hebben we er twee bezocht en vaak is het echt een zoektocht naar goede allergenen informatie bij de gerechten. De mensen die achter de kraampjes staan zijn vaak ingehuurd en weten niet echt wat ze verkopen.

Van het weekend twee festivals bezocht: Veggie Festival in Amsterdam en de Big Green Egg Flavour Fair in Lisse.

Veggie Festival

Locatie was een groote loods in Amsterdam. Daarin stonden diverse stands waar je eten kon kopen, gezellig met tafeltjes en leuke zitjes. Heerlijke koffie met diverse plantaardige ‘cappucino’ varianten. Ook met mijn favoriet, de amandelmelk van Alpro. Daarna gelijk door naar de kraam van Professor Grunschnabel voor een plantaardig en allergeenvrij ijsje! Flora stond er ook, helemaal hip zijn ze nu! In een hippe zwarte verpakking proberen ze de plantaardige markt te veroveren. Bij hun stand kon je proffertjes eten die gemaakt waren met deze boter. Keurige ingrediënten en allergenenlijst hing op de stand, dus je kon zo zien of je het kon eten. Vivera was er ook, die introduceerde hun plantaardige steak. Als je normaal een vleeseter bent weet ik niet of het je zal overhalen je biefstuk te laten staan, maar in het buitenland is het al een groot succes. Het bevat tarwe en soja, dus oppassen als je daar een allergie voor hebt.

Big Green Egg Flavour Fair

Smullen met een hoofdletter S in Lisse! Naast Kasteel Keukenhof stonden heel veel Big Green Egg’s te wachten op de bezoekers. Met een kookshow van chef Yuri Verbeek begon onze dag. Combinaties die je niet zou verwachten mét uitleg van de chef maakte de beleving heel bijzonder. Yuri weet ook heel erg veel over allergenen, dus een veilig gevoel om aan te schuiven. Niet bij alle standjes wisten ze exact welke allergenen er in de gerechten zaten… Een positieve uitzondering was de workshop van Jan-Willem van der Boom weer, de heerlijke glutenvrije pizza maken op de Big Green Egg. De ingrediënten voor de pizza waren duidelijk omschreven dus je kon zo zien wat er wel en wat er niet inzat.

Dus conclusie… Lekker naar een festival gaan kan prima. Genieten van de sfeer kan natuurlijk altijd! Maar als je iets wilt eten en je hebt een ernstige allergie dan is het zinvol om vooraf even de stands te bekijken en wellicht zelfs contact te zoeken vooraf om navraag te doen wat ze gaan serveren.