Veilig gluten voor mensen met allergie

WAGENINGEN – Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Wageningen Universiteit hebben ontdekt dat gluten kan worden gemaakt dat veilig is voor mensen met coeliakie (gluten overgevoeligheid). Zij hebben hun bevindingen donderdag gepubliceerd in het wetenschapsblad PLoS ONE.

Bij ongeveer één op de honderd Nederlanders veroorzaakt het eten van gluten een reactie van het afweersysteem, die leidt tot een chronische darmontsteking. De enige remedie is een levenslang, strikt glutenvrij dieet. Dat is lastig omdat mensen dan alle producten moeten laten staan die tarwe, gerst of rogge bevatten.

Gluten is een mengsel van eiwitten dat functioneert als bind- en plakmiddel. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat brood luchtig en zacht wordt. Er is bijvoorbeeld wel glutenvrij brood op de markt, maar dat is vaak droog en minder lekker dan gewoon brood.

Minder gevaarlijk

De wetenschappers hebben ontdekt dat er natuurlijke varianten van gluteneiwitten bestaan die minder gevaarlijk zijn voor mensen met coeliakie. Ook tonen zij aan dat door de eigenschappen van verschillende eiwitten met elkaar te combineren, gluten kan worden gemaakt waar deze groep patiënten geen last van heeft.

Zo zouden gewassen die al veilig zijn voor mensen met een glutenallergie, zoals maïs, rijst en haver, kunnen worden verrijkt met veilige gluteneiwitten zodat zij een betere bakkwaliteit krijgen. Ook zou het volgens de wetenschappers in theorie mogelijk moeten zijn om bijvoorbeeld tarwerassen met veilig gluten te ontwikkelen.

Geschreven door ANP