Verhoogde Kans op Astma door huishoudspray’s

Schoonmaakmiddelen, meubelsprays, luchtverfrissers en haarlakken die verneveld worden door spuitbussen en plastic flessen met een sproeikop, verhogen het risico op astma, zo blijkt uit onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

De epidemiologische studie had plaats in tien Europese landen waarbij gedurende negen jaar gegevens werden verzameld van ruim 3500 personen die het huishouden deden. De diagnose astma werd vergeleken met het gebruik van vernevelde schoonmaakmiddelen of luchtverfrissers.
Daaruit bleek dat mensen die wekelijks werken met een verneveld schoonmaakmiddel 50 procent meer risico lopen op astma dan niet-gebruikers. Gebruik vanaf vier keer per week leidde tot 200 procent meer risico.

De onderzoekers voeren als verklaring aan dat de verstoven druppeltjes -zogeheten aerosolen- diep in de longen kunnen doordringen. Omgerekend zouden de resultaten van deze studie betekenen dat in de totale bevolking ieder zesde geval van astma verband zou houden met het gebruik van huishoudelijke schoonmaakmiddelen in sprayvorm.

De onderzoekers vonden geen verband tussen astma en vloeibare schoonmaakmiddelen die niet werden verstoven.

Geschreven door A.M.W. van Tongeren uit Reformatisch Dagblad