Verpakt onder beschermende atmosfeer: gevaar bij allergie?

Wat betekent verpakt onder beschermende atmosfeer wat je wel eens op voorverpakte groenten en fruit ziet staan? En waarom dan? Het antwoord is niet heel erg lastig te bedenken, het gaat erom dat het gesneden product langer houdbaar is.

Denk bijvoorbeeld aan sla, als dat gesneden is wordt het snel slap. Door een gas toe te voegen in de verpakking komt het bijna net zo vers op je bord als wanneer je zelf het zou snijden.

Maar wat wordt er dan toegevoegd aan de verpakking?

We vroegen het aan de klantenservice van Hessing Supervers. Zij verwerken al meer dan 50 jaar verse grondstoffen tot onder meer panklare groentes, bewerkt fruit en maaltijdsalades. Hessing: “In de verpakkingen zelf voegen wij voor sommige slasoorten (bijvoorbeeld de ijsbergsla) een meng-gas toe om de houdbaarheid te kunnen verlengen. Dit is een mengsel van O2 en CO2. Er staat dan op de verpakking dat de producten onder beschermende atmosfeer zijn verpakt. Als er sprake is van allergenen in onze producten dan zetten wij dit dikgedrukt op de verpakking, zoals de wet dit voorschrijft.”

Dus om de sla en andere voorverpakte producten langer vers te houden voegen ze zuurstof en koolstofdioxide toe aan het zakje. Geen allergenen!